EKONOMİ
27 Kasım 2024, Çarşamba, 09:50

ABD'nin seçilmiş Başkanı Donald Trump'ın üç ülkeye vergi açıklamaları 'ticaret savaşı' gündemini yeniden akıllara getirdi.

20 Ocak 2025 tarihinde göreve başlaması beklenen ABD'nin seçilmiş Başkanı Donald Trump, kendine ait sosyal medya platformu Truth Social'dan yaptığı açıklamada, sınır güvenliğini sağlamak ve ülkeye fentanil başta olmak üzere uyuşturucu ihracatını engellemek amacıyla Meksika, Kanada ve Çin'e yönelik yeni uygulamalara gideceğini açıkladı.

3 ülkeye yeni tarifeler uygulanacağını belirten Trump, Meksika ve Kanada'dan gelen tüm ürünlere yüzde 25, Çin'den gelen ürünlere ise ilave yüzde 10 gümrük vergisi uygulayacağını söyledi. Trump'ın henüz göreve başlamadan yaptığı bu açıklama dünya çapında gündem olurken, bu hamlenin özellikle Çin'e karşı başlatılan bir 'ticaret savaşı' olduğu ifade ediliyor.

Peki küresel ticaret zincirine de sert darbe vuracağı yönünde uyarılar yapılan bu hamlenin dünya ve Türkiye ekonomisine yansımaları nasıl olacak? Uzmanlar merak edilen soruyu Haber7'ye cevapladı.

Trump’ın Çin’e karşı şahin politikaları olduğunu vurgulayan İktisatçı Prof. Dr. Yusuf Dinç, geçmiş dönemde Japon Otomativ markası üzerinden bir ticari savaşın gündemde olduğunu belirtti. Yeniden Trump’ın politikaları ile ticari savaşın kapıda olduğunu dile getiren Yusuf Dinç, birçok ülkenin bu yaptırımlardan dolaylı veya direkt şekilde etkileneceğini söyledi.

Ekonomist Dinç, gümrük vergisi oranları ile beraber tedarik zincirinin de olumsuz etkileneceğine dikkat çekti. Avrupa’nın ekonomide rekabet gücünü kaybettiğini ifade eden Prof. Dr. Yusuf Dinç, Çin ve ABD arasında asıl ekonomik savaşın yaşanacağını vurguladı. Dünya ekonomisinde birinci sırayı iki ülkenin kaptırmak istememesi ile beraber savaşın fitilinin ateşlendiğini açıklayan Yusuf Dinç, Türkiye’nin tedarik zinciri tartışmalarında önemli bir koridor olacağının altını çizdi.

Türkiye’nin bu gelişmeleri önceden rasyonel zeminde öngörerek hareket etmesi ve jeopolitik konumunun önemiyle beraber avantajlı bir ülke olduğunu belirten Dinç, Orta Koridor ve Kalkınma Yolu Projesinin bu anlamda kritik olduğunu açıkladı.

Trump’ın vergi hamlesiyle beraber dünya üzerindeki tedarik zincirinin kilitleneceğini söyleyen Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Okşak, bu hamlelerin beklendiğini ancak vergi oranlarının tartışma konusu olduğunu belirtti. Doç. Dr. Yüksel Okşak, Trump’ın ekonomi politikalarının ticari savaşı yeniden gündeme getirdiğine dikkat çekti.

Trump’ın muhafazakar politikaları doğrultusunda rotasını değerlendiren Okşak, Trump’ın ‘ABD’ye karşı hangi ülke dış ticaret fazlası veriyorsa o ülkeler hedefte’ politikasına yakın bir yol izlediğini dile getirdi.

Avrupalı ve Çinli firmaların bu anlamda hedef tahtasında olduğunu söyleyen Yüksel Okşak, Almanya’nın da bu süreçten etkileneceğini açıkladı. Türkiye’nin bu süreçten en avantajlı etkilenebilecek ülke olduğunun altını çizen Yüksel Okşak, Türkiye’nin ihracat pazarında yeni rotalar deneyebileceğini de dile getirdi.

Uygulanacak olan vergi oranlarının önemli olduğunu söyleyen Ekonomist Hikmet Baydar, bu durumun Türkiye’ye ithalat anlamında avantaj sağlayabileceğine dikkat çekti. Baydar, ithalat vergi oranlarının artmasıyla ürün tedarikinde küresel bir kriz oluşturabileceğini belirtti.

Çin pazarının ihracat ve ithalat anlamında en büyük pazarlardan birini oluşturduğunu ifade eden Ekonomist Baydar, bu vergilerin yeni bir ekonomik krizin fitilini ateşlediğinin altını çizdi. Baydar, Trump’ın dikkat çeken politikaları ile bu vergi politikalarının Avrupa’ya yansımalarının da olabileceğini dile getirdi. Türkiye’nin bu süreçten direkt etkilenmeyeceğini ifade eden Ekonomist Hikmet Baydar, 2025 yılında dünyayı hareketli günlerin beklediğini de vurguladı.

 

KAYNAK: HABER7