SİYASET
19 Eylül 2024, Perşembe, 11:14

Cumhurbaşkanı Erdoğan, demokratik ve sivil anayasanın hazırlanması için 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılına dikkat çekti.

Türkiye'nin, üstünde darbe gölgesi bulunmayan, demokratik, sivil, katılımcı bir anayasa hazırlaması için TBMM'nin yeni yasama yılı ile birlikte yeni bir dönem başlayacak.

TBMM, 1 Ekim'de yeni yasama yılına başlayacak. Bu dönemin en önemli gündem maddelerinden biri anayasa değişiklik çalışmaları olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, "28'inci Dönemin yeni ve sivil anayasa yapması millete karşı ödevidir. Meclis'in bu vazifesini yerine getirebilmesi için elimizden geleni yapacağız" demişti. Kabine ve AK Parti'den de bu yönde güçlü mesajlar verilmeye başlandı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş geçen aylarda TBMM'de temsil edilen siyasi partilerin genel başkan ya da temsilcileri ile görüşüp yeni anayasa için süreci başlattı. Partilerden görüşme yöntemine ilişkin önerilerini istedi ancak buna bir yanıt gelmedi.

Muhalefetin sivil ve demokratik anayasa konusunda samimiyetsiz tutumu yeni formül arayışlarını gündeme getirdi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un yanı sıra AK Parti de süreci ilişkin alternatifli bir çalışma yapıyor. Öne çıkan model "toplumun içinde olduğu" bir süreç işletilmesi. Buna göre Kurtulmuş, ekim ayı ile birlikte siyasi partilerden STK'lara, üniversite ve meslek kuruluşlarına kadar toplumun tüm kesimlerine anayasa değişiklik önerilerini hazırlayıp TBMM'ye göndermeleri çağrısı yapacak.

TBMM'de bir havuzda toplanacak öneriler toplumun nasıl bir anayasa istediğini de ortaya koyacak. Yeni anayasa değişiklik önerilerinin TBMM'ye iletilmesi için 6 ay ile 1 yıl arasında bir süre verilmesi düşünülüyor. Verilen süre bittiğinde TBMM Başkanlığı partilere bu teklifleri değerlendirmek üzere bir komisyon kurulması çağrısı yapacak. Komisyon, tekliflerden yola çıkarak yeni bir anayasa metni hazırlayacak. Partiler bu çağrıya o zamanda sıcak bakmazsa teknik bir heyetin önerileri birleştirmesi üzerinde de duruluyor.