DÜNYA
16 Ekim 2024, Çarşamba, 10:20

Geçtiğimiz gün Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'ne (TUSAŞ) ziyaret gerçekleştiren Suudi Arabistan KAAN'ı radarına aldı.

Army Recognition'a göre, KAAN'ın potansiyel edinimi, Suudi Hava Kuvvetleri komutanı Turki bin Bandar Al Saud'un Türkiye ziyareti sırasında görüşüldü. Kendisi, bir heyetle birlikte Roketsan, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ve Aselsan temsilcileriyle bir araya geldi. Bu ziyaret, Suudi yetkililere KAAN'ın yetenekleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi ve beşinci nesil savaş uçağıyla ilgili olası stratejik iş birliği hakkında görüşmeleri başlattı.

Suudi Arabistan KAAN savaş uçağını edinme konusunda ilerlerse, krallığın askeri yeteneklerini önemli ölçüde güçlendirebilir. Beşinci nesil çok amaçlı bir savaş uçağı olarak tasarlanan KAAN, gelişmiş muharebe yetenekleri ve operasyonel esneklik sunuyor.

Suudi askeri analisti Hassan Alakbar, 'KAAN, bölgedeki hava gücü dengesini değiştirebilir, özellikle de Batı yapımı ekipmanlara alternatif arayan Suudi Arabistan gibi ülkeler için.' dedi. Alakbar, böyle bir savaş uçağı edinmenin Suudi Arabistan'ın silahlı kuvvetlerini modernize etmesi ve ABD'ye olan bağımlılığını azaltma çabaları için çok önemli olacağını sözlerine ekledi.

KAAN'ın satın alınması Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki stratejik ilişkiyi de güçlendirecektir. Türk savunma sanayi uzmanı Metin Gürcan'a göre, 'Bu anlaşma sadece askeri bir sözleşmeden daha fazlası olabilir; Ankara ile Riyad arasında uzun vadeli bir iş birliğinin temelini atabilir. Ortak üretim, teknoloji paylaşımı ve endüstriyel gelişim, ortaklığın temel alanları olacak.'

Türkiye'nin savunma alanında küresel bir oyuncu olarak kendini kanıtlamaya çalıştığını ve böyle bir iş birliğinin Türk ekonomisine ve savunma ihracatına taze bir ivme kazandırabileceğini vurguladı. Suudi Arabistan için bu ortaklık, ekonomik çeşitlilik ve teknolojik ilerleme vizyonuyla örtüşüyor.