SAĞLIK
30 Eylül 2024, Pazartesi, 07:00

Genellikle insanlar susuzluk hissettiklerinde su tüketirler.

Hedeflerinizden biri daha fazla su içmekse, daha sağlıklı bir vücuda doğru yoldasınız demektir.
 
Vücudumuzdaki her hücrenin suya ihtiyacı vardır . Su, sindiriminizin, kalbinizin, akciğerlerinizin ve beyninizin işlevi için kritik öneme sahiptir.
 
Her gün kaç litre su tüketeceğimiz ise kilomuzla doğru orantılıdır. Ortalama yetişkin bir bireyin günde 2,5 litre su tüketmesi öneriliyor. Ayrıca aktivite seviyeniz, sıcakta
 
Hidrasyon hedefiniz ne olursa olsun, gün boyunca tutarlı bir şekilde su içmek önemlidir.
 
İşte su içmek için en önemli 7 zaman dilimi
 
Pek çok kişi aç karna kahve tüketmeyi tercih ediyor. Ancak uzmanlar sağlıklı bir beden için uyanır uyanmaz bir ya da iki bardak su içilmesinin önemine değiniyor. Gününüze su içerek başlamak sizi temel seviyenize geri döndürebilir. Sabah ilaç alıyorsanız bu da su içmenize yardımcı olabilir. Suyunuzu içtikten sonra dilerseniz kahvaltınızı yapabilirsiniz dilerseniz de kahvenizi yudumlayabilirsiniz.
 
Yemeklerden önce bir bardak su içmek, ağlığı dengelemenize yardımcı olur. Yemekten önce bir bardak su içmek kendinizi daha tok hissetmenize ve aşırı yemeyi önlemenize yardımcı olabilir. 2018'de yayınlanan küçük bir çalışma, yemekten önce su içmenin erkek ve kadınların daha az yemesine ve daha önce su içmeyen bir grup kadar tok hissetmesine yardımcı olduğunu ortaya koydu. 2019'da yayınlanan erkekler üzerinde yapılan küçük bir çalışma, 35 derece F'de iki bardak buzlu su içen katılımcıların, ılık veya sıcak su içen gruplara kıyasla daha az yemek yediğini buldu, çünkü soğuk sıcaklık sindirimi yavaşlatıyor ve iştahı azaltmaya yardımcı olabilir.
 
Yemeğin yanında içecek olarak su tercih edin. Yiyeceklerle birlikte su tüketmek sindirime yardımcı olur. Suyun özellikle yüksek lifli yiyeceklerle birlikte içilmesi önemlidir . Lif, sindirim sisteminizden geçer ve suyu emerek dışkının oluşmasına yardımcı olur ve düzenliliği destekler.

Öğleden sonra yorgunluğunuzu gidermek için kahve yerine su tercih etmeniz sağlığınız için çok daha faydalıdır. Genellikle saat 15.00 gibi pek çok kişinin enerjisi düşüş yaşamaya başlar. Bu düşüş birçok insanı günün sonunda güç sağlamak için kahve almaya zorlar, ancak bu içecek seçimi uyku düzeninizi olumsuz etkiler. Araştırmaya göre , yatmadan altı saat önce kafein içmek bile plaseboya kıyasla uykuyu bozuyor.

Şekerli bir atıştırmalık almak da benzer şekilde istenmeyen etkilere sahip olabilir. Tatlı ya da kahve yerine bu saatlerde su tüketmek sağlığınız için çok daha faydalı olacaktır. 2019 yılında yapılan bir çalışmaya göre; yorgunluğa ek olarak, susuzluğun öfke, düşmanlık, kafa karışıklığı ve depresyona neden olabileceğini ortaya koydu. Bu nedenle, suyu günlük bir alışkanlık haline getirmek enerjinizin ve ruh halinizin sabit kalmasını sağlamaya yardımcı olabilir.
 
Başınız ağrıdıysa kafein yerine su tüketin. Uzmanlar baş ağrısının vücuttaki susuzluğun bir işareti sayılabileceğini ifade ediyor. Dahası, migren ataklarını da tetikleyebilir. Migreni olan kişilerde su alımını artırmak migren şiddetini, sıklığını ve süresini azaltmaya yardımcı olabilir.
 
Egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında mutlaka su için... Uzmanlar, orta düzeyde egzersizler için (dışarıda koşmak, sabah hızlı yürüyüş yapmak veya bisiklete binmek gibi) egzersizden yaklaşık 30 dakika öncesinde, egzersiz sırasında ve sonrasında mutlaka birer bardak su içilmesi gerektiğini vurguluyor.
 
Uyumadan önce birkaç bardak su içmek yerine birkaç yudum su tüketmeniz kaliteli bir uyku için en önemlisidir. Yatmadan önce fazla miktarda su tüketimi sık sık tuvalete uyanmanıza yol açacaktır bu da uyku kalitenizi olumsuz etkiler. Ayrıca yatağınızın başında bir su bulundurun. Gece ağzınız kuruduğunda litrelerce değil birkaç yudum su tüketerek bu durumdan kurtulabilirsiniz.