EKONOMİ
20 Haziran 2024, Perşembe, 08:00

Şekerli içeceklere vergi geliyor.

Artı49'da yer alan habere göre, birçok Alman eyaleti şekerli meşrubatların daha pahalı hale getirilmesinden yana. İddialara göre, 16 eyaletten 9'u meşrubat vergisinden yana.

Tüketiciyi koruma konferansındaki bildiride eyaletler, federal hükümeti bu tür içecekler için "üreticiye bağlı bir vergi" uygulamasını incelemeye çağırdı.

Bu nedenle meşrubat vergisi Brandenburg, Bremen, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Aşağı Saksonya, Rhineland-Palatinate, Saarland, Saksonya ve Thüringen tarafından destekleniyor.
 
Bildiride, "Almanya'da sektörün gönüllü taahhütlerine ve verdiği sözlere rağmen, örneğin meşrubatların ortalama şeker içeriği son yıllarda sağlıklı bir beslenme için gereken ölçüde düşmedi" notunun yer aldığı iddia edildi.
 
Münih Teknik Üniversitesi ve İngiliz Liverpool Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sadece Almanya'da meşrubatlara uygulanacak bir şeker vergisi, önümüzdeki yirmi yıl içinde 16 milyar Euro'ya kadar tasarruf sağlayabilir ve birçok hastalığı önleyebilir.

Araştırma ekibi Kasım ayında PLOS Medicine dergisinde "Almanya'da meşrubat vergisinin önemli bir olumlu etkisi olacaktır" şeklinde özetledi. Simüle edilen tüm varyantlarda daha az şeker tüketilecek ve hastalıklar daha az sıklıkta görülecek. Bu da ekonomik maliyetleri azaltacak ve sağlık sistemi üzerindeki yükü hafifletecek.
 
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), nüfusun şeker tüketimini ve bunun sağlık üzerindeki etkilerini azaltmak için şekerli içeceklere en az yüzde 20 oranında özel bir vergi uygulanmasını öneriyor.
 
Pek çok ülke halihazırda şekerli içecek ya da gıda tüketimiyle mücadele etmek için vergi önlemleri almış durumda. Almanya ise bunun yerine içecek endüstrisinden gönüllü bir taahhüt almayı tercih etmişti.