KÜLTÜR - SANAT
23 Nisan 2024, Salı, 06:00

Evrensel bir değer olan sanatın daha geniş kitlelere yayılması amacıyla faaliyetlerini sürdüren İyilik İçin Sanat Derneği yönetimi, dünyanın en önemli sanat etkinliklerinden biri olan Venedik Bienali'ni ziyaret etti. 20 Nisan’da açılan ve 24 Kasım tarihine kadar sürecek olan bienal, "Yabancılar Her Yerde" temasıyla düzenleniyor.

İyilik İçin Sanat Derneği, Türkiye'nin güncel sanatını dünya sahnesinde temsil etmek ve sanatın evrensel boyutuna katkı sağlamak amacıyla Venedik Bienali'ni yakından takip ediyor. Bu kapsamda bienalde Türk sanatçıların eserlerini de inceleme fırsatı bulan dernek, Türkiye'nin sanat alanındaki gelişmelerini uluslararası platformlarda desteklemeye devam ediyor.

Venedik Bienali’nde İyilik İçin Sanat Derneği adına yer alan Yönetim Kurulu Başkanı Selin Bozkurt, etkinlikle ilgili şunları söyledi: "Venedik Bienali, sanat dünyasının nabzını tutmak ve evrensel sanatın çeşitliliğini kutlamak için kıymetli bir platform. Bu sene bienalin çok daha canlı ve hareketli geçtiğini gözlemliyoruz. Giardini ve Arsenale’deki pavyonların geçtiğimiz bienallere oranla çok daha ilgi çekici olduğunu söyleyebiliriz. İngiliz, Alman ve Amerikan pavyonları yanı sıra, Arsenale’deki ana pavyon da oldukça etkileyici bir izlenim bırakıyor. Venedik Bienali’nin yanı sıra şehirde çok özel farklı sergiler de yer alıyor. Özellikle Galleria dell'Accademia’daki Willem de Kooning sergisi ile şehrin farklı noktalarında yer alan Alex Katz ve Planete Lallane gibi isimlerin sergileri de şehrin kültür sanat dokusuna canlılık kazandırıyor. Venedik, dünya çapında önemli sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapmasıyla da dikkat çekiyor. Bu dönemde dünyanın en önemli koleksiyonerleri ve sanatçıları hem buluşmak için hem sanat ortamını deneyimlemek için bienale katılıyorlar. Şu anda sanatın kalbi burada atıyor. Biz de İyilik İçin Sanat Derneği olarak katılıp, Türkiye'deki güncel sanatı takip ettiğimiz gibi dünyadaki önemli sanat fuarlarını izleyerek, yakından takip ederek uluslararası sanat camiasındaki gelişmeleri yerinde görüyoruz.”

Türk kadın sanatçıların eserlerinin de bienalin ana sergisinde yer aldığını dile getiren Selin Bozkurt, “Bienalin küratörü Adriano Pedrosa bu yıl 332 sanatçı ve kolektifin katılacağını duyurmuştu. Listede Nil Yalter, Fahrelnissa Zeid, Güneş Terkol, Semiha Berksoy ve Pınar Öğrenci de yer alıyor. Galerist, Semiha Berksoy ve Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görülen Nil Yalter’in eserleriyle bienalde yer alıyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın koordinasyonunu üstlendiği Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda ise Gülsün Karamustafa’nın eserleri Arsenale’de sergileniyor. Bülent Eczacıbaşı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye Pavyonu’nun açılışına, Türk çağdaş sanatına yön veren birbirinden değerli isimler de katılanlar arasındaydı.” dedi.

İyilik İçin Sanat Derneği’nin “Pasajda Bir Yıl” projesinin direktörü ve aynı zamanda Londra'daki atölyesinde sanat çalışmalarına devam eden sanatçı Aslı Özok da Venedik Bienali’ni ziyaret edenler arasındaydı. Bu sene Venedik Bienali’ni sanat dünyasının kalbinde büyük bir heyecan yarattığını dile getiren Özok, “Bienal, sanat dünyası için bir buluşma noktası olarak değerini koruyor. Özellikle Arsenale'deki sergiler ve İngiliz, Alman ve Amerikan pavyonları öne çıkanlar arasındaydı. Pinault Collection, dikkat çekici video işleriyle izleyenlerin beğenisini kazandı. Koleksiyonerler ve sanatçılar için kritik bir öneme sahip olan bienalde, seçilen konseptin etkisi de büyük. Sergilerde, bu kavramın etrafında şekillenen işler dikkat çekti. Ayrıca Peggy Guggenheim’daki Cocteau sergisi de sanatseverleri büyüledi. Son üç bienalde artan ilgi, farklı koleksiyonerlerin etkinliğe katılmasını sağladı. Yapılan konferanslar ve etkinlikler, sanatın farklı yönlerini ele aldı. Bienal, sadece bir sanat etkinliği değil, aynı zamanda eğitici ve ilham verici bir platform olarak ön plana çıkıyor. Bienal, satış odaklı olmasa da sanatçılar ve galeriler arasında iş birliğine olanak tanıyor. Ayrıca, müzayede şirketlerinin ve koleksiyonerlerin ilgisini çekiyor. Bu etkinlik, sanat dünyasının yanı sıra politik ve kültürel açıdan da önem taşıyor.” dedi.