YAŞAM
12 Ekim 2020, Pazartesi, 19:37

"Tutunamayanlar" denildiğinde akla gelen, Türk Edebiyatı'nın en önemli yazarları arasında yer alan Oğuz Atay, 86. doğum gününde anılıyor. Atay'ın ölüm yıl dönümü olması sebebiyle Google özel bir doodle paylaşımı yaptı. Öte yandan yazarın adı sosyal medya gündeminde yer alıyor. Peki Oğuz Atay kimdir, eserleri nelerdir? Nasıl bir hayat yaşamıştır, Oğuz Atay hiç evlendi mi? İşte Oğuz Atay'la ilgili merak edilenler...

Google, Türk Edebiyatı'nda büyük yer edinen Oğuz Atay'ın 86. ölüm yıl dönümü vesilesiyle özel bir doodle paylaşımında bulundu. Oğuz Atay'ın adı sosyal medya gündeminde yer alırken sosyal medya kullanıcıları yazara ait sözleri paylaşmaya, onu tanımayanlar veya hayatını merak edenler ise "Oğuz Atay kimdir?", "Oğuz Atay sözleri", "Oğuz Atay hayatı" şeklinde aramalar yapmaya başladı. 

OĞUZ ATAY KİMDİR? OĞUZ ATAY'IN HAYATI

12 Ekim 1934’te İnebolu Kastamonu'da gözlerini açan Oğuz Atay'ın babası (Cemil Atay) 6 ve 7. dönem Sinop Milletvekili, 8. dönem Kastamonu Milletvekili olarak görev yapmıştır. Oğuz Atay, bugünkü adıyla Ankara Koleji olan Ankara Maarif Koleji'ni 1951 yılında, İTÜ İnşaat Fakültesi'ni ise 1957 yılında bitirmiştir.

Tarih 1960 yılında İDMMA İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'nde (Yıldız Teknik Üniversitesi) öğretim üyesi oldu. Geçen 15 yılın ardından doçent olarak görev yapmaya başlayan Oğuz Atay, "Topografya" adında bir mesleki kitap yazmasının yanı sıra çeşitli dergi ve gazetelerde Oğuz Atay'ın söyleşi ve makalelerine yer verildi. 

OĞUZ ATAY'IN ESERLERİ

Oğuz Atay, meşhur kitabı "Tutunamayanlar"ı 1971 yılında yayınladıktan sonra önemli bir tartışmanın odak noktası haline geldi. Tutunamayanlar romanı 1970 TRT Roman Ödülü'ne layık görüldü.

Oyunları Devlet Tiyatrosu'nda sahnelendi

Tutunamayanların ardından 1973'te "Tehlikeli Oyunlar" adlı ikinci romanını yayınladı. Ardından hikayelerini "Korkuyu Beklerken" başlığının altında toparladı. 1911-1967 yılları arasında yaşamış Prof. Mustafa İnan'ın hayatını konu alarak 1975 yılında "Bir Bilim Adamının Romanı" adlı romanı yayınladı.

"Oyunlarla Yaşayanlar" adlı tiyatro eseri, 1973 yılında Devlet Tiyatrosu'nda sahnelendi. 

Oğuz Atay, büyük bir projesi olan "Türkiye'nin Ruhu" adlı romanı bitirmeye fırsat bulamadı. Zira beyninde çıkan tümör hasebiyle İstanbul'da 13 Aralık 1977 tarihinde yaşamını yitirdi. Mezarı Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı'ndadır. 

Post-modern tarzında eser veren ilk yazar

Oğuz Atay yaşamında hiçbir kitabının ikinci baskı yaptığını görmemiştir. Öldükten sonra değeri anlaşılan yazarın 1987′de Günlük, 1998′de ise Eylembilim adlı kitapları yayımlandı. Kitaplar Atay'ın ölümünün ardından büyük ilgi görerek defalarca kez basıldı. Oğuz Atay, Türk Edebiyatı'na post-modern tarzda eser veren ilk yazar olarak kayıtlara geçmiştir.