TEKNOLOJİ
10 Ekim 2024, Perşembe, 09:37

Nvidia ve MediaTek’in ortak geliştirdiği yapay zeka odaklı çip, 2025’in ikinci yarısında piyasaya sürülecek.

Nvidia ve MediaTek işbirliğiyle geliştirilen yapay zeka çipinin 2025’in ikinci yarısında geleceği belirtiliyor. Kullanıcıları arasında ise Lenovo, Dell, HP ve ASUS yer alacak.
 
Yapay zeka (AI) teknolojileri son yıllarda hızla gelişirken bu alandaki önemli işbirliklerinden birisi de Nvidia ve MediaTek'ten gelmişti. İki dev teknoloji firması, "AI PC" pazarına yönelik olarak geliştirdikleri yonga çözümünü, 2025 yılının ikinci yarısında tanıtmaya hazırlanıyor. Lenovo, Dell, HP ve ASUS gibi önemli donanım üreticilerinin bu çipi hızla benimsemesi bekleniyor.

Nvidia’nın grafik işlemcileri (GPU) tarafındaki gücü tartışmasız boyutta. MediaTek ise mobil işlemciler tarafında önde gelen şirketler arasında yer alıyor ve firma bir süredir PC endüstrisine dokunmak istiyor. Bu birbirini tamamlayan uyum ile ortaya çıkacak yonganın Qualcomm'un Snapdragon X Elite ve Intel'in Lunar Lake mobil çiplerine rakip olması bekleniyor.

Sızan bilgilere göre, Nvidia ve MediaTek'in geliştirdiği bu yeni yapay zeka odaklı yonga, TSMC’nin 3nm üretim süreciyle üretilecek ve ARM mimarisine dayalı olacak. Nvidia'nın gelecek nesil entegre grafik biriminin (iGPU) de bu çipte yer alacağı konuşuluyor.