YAŞAM
17 Ekim 2021, Pazar, 09:49

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in dünyaya gelip bizlere şereflendirmesi ile ayrı bir öneme sahip olan Rebiülevvel ayında hangi hadiselerin gerçekleştiğini bilmek gerekir. Peki Rebiülevvel ayı nedir, Peygamber Efendimiz (SAV)'in doğumunun yıl dönümü olarak kabul edilen Mevlid kandilinde yapılması gereken ibadetler nelerdir?

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in doğumu olarak kabul ettiğimiz ve bildiğimiz mübarek Mevlid kandil gününü içerisinde barındıran Rebiülevvel ayı, gerek bu anlamda gerek de Ay'ın esasları göz önünde bulundurulduğunda İslami takvimin aylarından biri olması nedeniyle önemlidir. Rebiülevvel Ayı adını Arapça dilinde 'Bahar' manasına gelen 'Rebi' sözcüğünden almaktadır. Arap milleti baharı vaktini 2 farklı kısma ayırmaktadır. Birincisi Safer ayını takip eden Rebiu'ş-Şuhür,bahar ve güz aylarını kasteden Rebiul-Ezminedir. Çiçeklerin açtığı vakit Rebiul-Evvel, meyvelerin olgunlaştığı dönemde Rebiu's-Sanidir. Dinimize baktığımızda büyük bir öneme sahip olan Rebiülevvel ayı, Sevgili Peygamber Efendimiz'in dünyaya gelip bizleri şereflendirmesinin dışında İslam tarihinin önemli dönüm noktası sayılan hicretler de meydana gelmiştir.

REBİÜLEVVEL AYININ ÖNEMİ NEDİR? REBİÜLEVVEL AYINDA NE OLDU?

Safer ayının bitimine doğru Can yoldaşı Hz. Ebubekir (r.a) ile beraber Rebiülevvel 1 de Sevr mağarasından ayrılıp Medine'ye doğru giden Efendimiz (SAV), 8 Rebîülevvel Pazartesi günü Kubâ’da Kubâ Mescidi’ni inşa etmiştir. 12 Rebîülevvel’de Medine’ye doğru yola çıkıp, Rânûnâ vadisinde ilk cuma namazını kıldırdıktan sonra aynı gün Medine’de yer almıştır. Rebiülevvel ayında Mescid-i Nebevi'nin inşası başlamıştır. 

REBİÜLEVVEL AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILABİLİR?

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in bu ayda dünyaya gelmesi ve bizleri şereflendirmesi nedeniyle çok önemli ve faziletli bir ay olan Rebiülevvel ayında sadece bu aya özel olarak yapılması gereken ibadetler yoktur. Ancak Efendimiz (SAV)'in gündelik yaşantısı içerisinde düzenli olarak uyguladığı bazı ibadetler ve duaları bu ayda da yapılabilir. Rebiülevvel ayında yapılması tavsiye edilen faziletli ibadetler...

Peygamber Efendimiz (SAV)'in doğum ayı olması vesilesiyle bol bol Efendimiz (SAV)'e salavatlar getirilebilir.

Bol bol İhlas suresi okunabilir. 1 defalık bile olsa Tesbih namazı kılınabilir. Samimi bir şekilde dualar edilebilir, Peygamber Efendimiz (SAV)'in ruhuna hatim hediyesi indirilebilir.

REBİÜLEVVEL AYI ORUCU NASIL TUTULUR? 

Peygamber Efendimiz (SAV)'in oruç tuttuğu zamanlara ilişkin bir hadis-i şerifte şöyle geçiyor: Ebû Katâde radıyallahu anh şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'e pazartesi günü oruç tutmanın fazileti soruldu. O da şöyle buyurdu:

"O gün, benim doğduğum, peygamber olduğum (veya bana vahiy geldiği) gündür." [1] Müslim, Sıyâm 197, 198)

Rebiülevvel ayında oruç tutmak isteyen mümin bir kimse 'Allahım niyet ettim senin rızan için Rebiulevvel ayının yarın ki orucu tutmaya' diyerek içten niyet etmelidir. Eğer geçmişten kalan borç kaza oruçları varsa niyete “Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını Rebiulevvel ayının yarın ki orucunu tutmaya” eklenebilir.

MEVLİD KANDİLİNDE NELER YAPILMALI? MEVLİD KANDİLİ İBADETLERİ

Hicri Rebiülevvel ayının 12. gecesine denk gelen Mevlid Kandili, alemlerin efendisi Peygamber Efendimiz (SAV)'in doğum yıl dönümü olarak kabul edilir. Her sene olduğu gibi salavat, zikir ve ibadetlerle geçirilecek olan bu kıymetli gecede, ibadet etmenin tadını alabilmek için ihlaslı bir şekilde bol bol ibadet edilmelidir.

17 Ekim Pazar gününe iştirak eden Mevlid kandilinde hangi ibadetleri uygulayabileceğinizi sizler için derledik. İşte Mevlid kandilinde yapabileceğiniz sevabı bol olan ibadetler...

1- Peygamber Efendimiz (SAV)'in doğumunda O'nu anmak için bol bol salavat çekilebilir.

2- Peygamber Efendimiz (SAV)'in şefaatine nail olabilmek ümidiyle Allah'a dua edilebilir.

3- Peygamber Efendimiz (SAV)'in ruhu için Yasin-i şerif okunup gönderilebilir.

4- Kandil günü oruçlu geçirilebilir.

5- Kaza ve nafile namazları eda edilebilir.

6- Yapılması faziletli olan ibadetlerden biri olan tesbih namazı kılınabilir.

NE ZAMANDAN BERİ KANDİLLER KUTLANIYOR?

Osmanlı ’da da büyük bir coşkuyla kutlanan kandiller, Padişah 2. Selim zamanında başlamıştır. Bu özel gün ve gecelerde cami minarelerinde kandil yakılmasından dolayı Osmanlılardan itibaren kandil denmiştir. Eksikliklerimizi gidermenin güzel bir fırsatı olan kandilleri hakkıyla idrak edebilmeliyiz.