EKONOMİ
21 Ekim 2024, Pazartesi, 09:43

Dünyanın en büyük örtü altı tarım fuarı GROWTECH.ANTALYA, 20-23 Kasım tarihlerinde Antalya ANFAŞ Fuar Merkezi'nde kapılarını açmaya hazırlanıyor. Her yıl binlerce sektör profesyoneli ve ziyaretçisini ağırlayan dev etkinlik, bu yıl da sektörün gelişimi için önemli bir platform sunacak.

Tarım sektörünün en önemli buluşma noktası GROWTECH.ANTALYA, 23. yılında da tarımın geleceği ve gelişiminde öncü bir rol üstlenmeye hazırlanıyor. 125'ten fazla ülkeden ziyaretçi ve dünyanın dört bir yanından katılımcıları ağırlayacak olan fuar, son teknolojik gelişmeleri keşfetme, yeni iş ortaklıkları kurma ve global tarım trendlerini yakından takip etme fırsatlarını sunacak.

Uluslararası katılımda büyüme devam ediyor

GROWTECH. ANTALYA, örtü altı tarım sektöründeki hem ulusal hem de uluslararası firmaları bir araya getirerek sektörün başarısını sürekli ileri taşımaya devam ediyor. Konuyla ilgili Fuar Direktörü Engin Er, “Bu yıl başarı ivmemizi her yıl olduğu gibi bir adım ileriye taşıdık. Katılımcı oranlarımıza baktığımızda, geçtiğimiz yıllara oranla rekor bir büyüme sağladık. Toplam katılımcı oranımızda, %40 oranında yurt dışından bir talep mevcut. Öte yandan bu yıl, 125'ten fazla ülkeden ziyaretçi bekliyoruz. GROWTECH. ANTALYA ne mutlu ki küresel tarım sektörünün önemli buluşma noktalası olmaya devam ediyor.” görüşlerini belirtti.

Bu yıl 60 bin metrekarelik alanda düzenlenecek olan fuarda, uluslararası firmalara tahsis edilen bölümün en yüksek seviyeye ulaştığını da belirten Er, “Ticaret ve pazarlama fırsatlarını bir arada sunarak oluşturduğumuz bu dev etkinliğimizin başarısını, sektör paydaşlarımızın ilgisi ve katkılarıyla daha da ileri taşıyoruz. Yabancı katılımcı sayısındaki başarımız, GROWTECH. ANTALYA'nın dünya tarım sektöründe iş birliği fırsatları sunan özel bir etkinlik olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Bu yıl Almanya, Hollanda, İspanya ve Kore gibi tarımda öncü ülkeler, pavilyonlarıyla fuarda yer alarak, global tarım teknolojileri ve yeniliklerini sergileyecek. Ayrıca, Çin, geçtiğimiz yıl gösterdiği yoğun ilginin ardından bu yıl en yüksek katılımla, 97 firmasıyla fuarda bulunacak. GROWTECH.ANTALYA ayrıca, Hindistan Pavilyonu'nun ilk kez katılımıyla yeni bir döneme de adım atıyor. Mevcut iş birliklerimizi güçlendirmek ve yeni iş birliği fırsatlarını artırmak bizim için son derece değerli. Her yıl hem kentimize hem de ülke ekonomimize sunduğumuz katma değeri artırmaya devam ediyoruz.”

Zengin etkinlik programı sunacak

Tarım sektörünün geleceğini şekillendiren uluslararası bir buluşma noktası olarak, sektördeki dönüşümü hızlandırmayı amaçlayan fuar, sektör bilincinin artmasına katkıda bulunacak uluslararası konferanslara ev sahipliği yapacak. Konferanslarda, tohum, sera, bitki besleme, bitki koruma, tarım teknolojileri, sürdürülebilir tarım, gıda güvenliği, tarımsal inovasyonlar ve tarım politikaları gibi konular, güncel eğilimler ve küresel perspektifler doğrultusunda ele alınacak. Alanında uzman kişiler, tarımsal üretim süreçlerindeki yenilikleri, iklim değişikliğinin etkilerini ve tarımsal kalkınma projelerini değerlendirecek.

“GROWTECH.ANTALYA Tarım Sohbetleri” bu yıl Mine Ataman iş birliğiyle "Yaşam Hakkı için Tarım" temasıyla gerçekleştirilecek. Etkinlikte, tarımsal bilimin geleceğine yön verecek konular tartışılacak. 

GROWTECH.ANTALYA ayrıca, Antalya Teknokent, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) iş birliğiyle 8. kez düzenlenecek “Bitki Islahı Proje Pazarı”na da ev sahipliği yapacak. Fuar etkinlik kapsamında; Ar-Ge'ye dayalı yüksek katma değerli üretimi teşvik ederek insan sermayesinin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Fuar ayrıca, imza etkinlikleri arasında yer alan “ATSO GROWTECH Tarım İnovasyon Ödülleri” ile sektördeki yenilikçi firmaların Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını değerlendirerek tarım teknolojilerinde sürdürülebilir çözümlerin yaygınlaşmasına destek verecek.

GROWTECH.ANTALYA Sektörde İstihdam Olanakları Sağlıyor

GROWTECH. ANTALYA Fuar Direktörü Engin Er, sektörün gelişimine katkı sağlamak amacıyla farkındalık yaratma görevini de üstlendiklerini belirterek, "Bu yıl GROWTECH.ANTALYA Fuarı’nda, İŞKUR Antalya ile iş birliği yaparak sektöre nitelikli iş gücü kazandırmayı ve gelişime destek olmayı hedefliyoruz. Fuar süresince yer alacak İŞKUR Antalya standında, sektör profesyonelleri ile tarım alanında kariyerini geliştirmek isteyenleri bir araya getiren önemli bir platform sunulacak. Ayrıca, yıl boyunca süren farkındalık çalışmalarımız çerçevesinde, geçtiğimiz aylarda Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile önemli bir iş birliği gerçekleştirdik. Bu etkinlikte, öğrencilerin staj ve iş fırsatları bulabileceği firmalarla birebir görüşme imkânı elde etmelerini sağladık. Kariyerlerini şekillendirirken, sektör bilincini artırmak amacıyla sektörün önde gelen dernekleri ile paneller düzenledik. Nitelikli iş gücü yetiştirilmesini destekleyen bu adımlarımızla, ilerleyen yıllarda farklı şehirlerdeki ziraat fakülteleriyle iş birliği yaparak genişletmeyi planlıyoruz. Sektörümüzün geleceği için birlikte çalışmak ve yeni nitelikli iş gücü sağlamaya yardımcı olmak bizim için büyük önem taşıyor; sektörün sürdürülebilirliğine katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.

GROWTECH. ANTALYA Sürdürülebilirlik Programı

Sürdürülebilirlik, tarım sektörü için giderek daha önemli hale gelirken, GROWTECH.Antalya bu alandaki katkılarını da artırıyor.   Fuarın kapsamlı programında yer alan uluslararası konferanslar, katılımcılara yeni bilgi ve bakış açıları sunarak, sektörel farkındalık ve sorumluluğun artırılmasına da önemli bir katkı sağlıyor. Fuar Direktörü Engin Er, bu konuda katılımcıları teşvik etmek için bir dizi sürdürülebilirlik odaklı uygulamayı da hayata geçirdiklerini belirtti. Er, " Katılımcılarımızın çevre dostu stantlar kullanarak, stand tasarımlarını tekrar kullanılabilir şekilde planlamalarına önem veriyoruz. Stantlarında enerji tasarruflu LED aydınlatma kullanmalarını ve gün sonunda elektrikli ürünleri kapatmalarını istiyoruz. Kâğıt broşürlerin kullanımını azaltmak amacıyla dijital platformları tercih etmelerini destekliyoruz; baskı gerektiğinde ise geri dönüşümlü ve sürdürülebilir sertifikalı kağıtlar kullanmalarını öneriyoruz. Promosyon ürünlerinde ise çevresel özelliklere sahip, uzun ömürlü ve yerel tedarikçilerden temin edilen ürünleri tercih etmelerini teşvik ediyoruz."

GROWTECH.ANTALYA Uygulaması Yenilendi

Bu yıl, sürdürülebilirlik anlayışının bir parçası olarak kâğıt israfını azaltmayı ve teknoloji odaklı gelişimi teşvik etmeyi hedefleyen GROWTECH.ANTALYA, mobil uygulamasını da yeniledi. GROWTECH.ANTALYA uygulaması sayesinde katılımcılar, firma bilgilerini ekleyerek tanıtım yapabilecek ve ziyaretçilerin yaka kartlarını tarayarak müşteri bilgilerine ulaşabilecekler. Ziyaretçiler ise katılımcılar ve etkinlikler hakkında detaylı bilgilere tek bir platformdan ulaşabilecekler. Uygulama hem fuar öncesinde hem de etkinlik sırasında etkileşimi artırmak üzere tasarlanarak, yenilikçi bir perspektif sunuyor.