SAĞLIK
17 Eylül 2024, Salı, 07:00

Bilim insanları, yetişkin bir insansın kahveyi bıraktığında vücudunda ve hayatında nelerin değişeceği konusunu araştırdı.

Duke Üniversitesi’ndeki araştırmalar, kahve, çay veya alkolsüz içeceklerde günlük kafein tüketiminin, katılımcıların günlük şeker düzeylerini yaklaşık yüzde 10 artırarak kardiyovasküler hastalık ve obezite risklerini artırdığını gösteriyor.
 
Özellikle de kahve zincirlerinden alınan şuruplu, kremalı bir kahve ya da latte ile beraber tüketilen şeker ve yağlardan kaçınmak için evde kahve demleyebilirsiniz. Ancak evde demlediğiniz kahveye de krema ve şeker ekliyorsanız 200 kalorinin üzerine çıkabilirsiniz.
 
Haliyle kahve tüketiminizi bırakmanız halinde hem fazla kalori almaktan kurtulabilir hem de dışarıdan kahve almadığınız için paranız cebinizde kalabilir.
 
Kilo vermek gibi kilo almak da kahve içme alışkanlığınızı bıraktığınızda yaşanabilir. Bir sabah kahve içmemek çok sorun olmayabilir ama sıkı bir tiryakiyseniz bir süre sonra kahvenizin yerine başka içecekler ya da yiyecekler koymak isteyebilirsiniz.
 
Özellikle kafein yoksunluğu devreye girdiğinde vücudunuz hızlı bir şeker düzeltmesi aramaya başlayabilir ve normalden daha fazla yemenize neden olabilir.
 
Vücudunuz uyarıcıların yokluğuna alıştıkça kendinizi yorgun hissedecek olsanız da uzun vadede, özellikle kahve içmeye alışkınsanız, kafeinsiz yeni yaşamınızda daha iyi bir gece uykusu çekebilirsiniz.
 
Journal of Clinical Sleep Medicine’de yayınlanan bir araştırma, yatmadan altı saat önce bile kafein alımının kişinin o geceki uyku döngüsünü bozabileceğini buldu.
 
Kahve içmeyi bıraktığınızda, vücudunuzu doğal uyarıcı görevi gören ve sizi uyanık tutan hormonlardan adrenalin ve dopaminden mahrum bırakırsınız. Bunun yerine, dinlenme ve yorgunluktan sorumlu bir hormon olan adenosin seli kafanıza hücum ederek beyin kimyanızda baş ağrısına neden olabilir.
 
Beslenme ve Diyetetik Akademisi sözcüsü Wesley Delbridge, ağrıyı en aza indirmek için kafein alımını bir anda bırakmak yerine; iki veya üç günde bir alarak azaltmayı, kahveyi çayla değiştirmeyi ve hatta normal kahveyi kafeinsiz kahveyle karıştırmayı öneriyor. Delbridge, bu sayede yoksunluk belirtilerinin önlenebileceğine dikkat çekiyor.
 
Kafein yoksunluğu sadece baş ağrısına da neden olmuyor. Kahve tüketmeyi bırakanlar, depresyon, kaygı, baş dönmesi, grip benzeri semptomlar, uykusuzluk, sinirlilik, ruh hali değişimleri ve halsizlik gibi yan etkilerden muzdarip olabiliyorlar.
 
Uzmanlar, kafein yoksunluğunun fiziksel semptomlarının çoğunun ilk iki günden sonra geçeceğini, geri kalan yan etkilerin ise bir veya iki haftadan fazla sürmeyeceğini söylüyor.
 
Kahve, diş minesini aşındırır ve her yudumda dişleri lekeler. Kahve tüketimini durdurduğunuzda da dişleriniz daha beyaz olur.