SAĞLIK
19 Haziran 2024, Çarşamba, 07:05

Kahve uykunun açılması, gün içerisinde enerji vermesi için tercih edilen içeceklerin başında gelir.

Genellikle kahve içildiğinde uykunun kaçacağına inanılır ve ortalamaya bakınca da uyku sorunlarıyla kahve tüketimi arasında bir ilişki olduğu gözlenir. Ancak bazı kişilerde kahve uykuyu açmaz aksine uykuyu getirir. Öyle ki gün içerisinde mesainin ortasında yudumlanan birkaç damla kahve sizi mışıl mışıl uyutabilir. Peki, kahve içince neden uygu gelir?
 
Kahve, uyanıklığı artıran ve ruh halini iyileştiren kafein ve diğer bileşikleri içerdiğinden , birçok kişi uyanık ve güne hazır hissetmelerine yardımcı olmak için kahveyi sabah rutinlerinin bir parçası olarak kullanır.
 
Kahve her ne kadar uyarıcı olsa da, bazı insanlar kahve içmenin onlara arzu ettikleri sonucu vermediğini düşünüyor.
 
Kahve içmenin çok yaygın bir nedeni, uyarıcı etkisidir. Kahvedeki kafein insanlara faydalıdıruykululuğu telafi edin ve okul veya iş performansını artırın. Uyarıcı etkiyi daha da artırmak için insanlar, normal bir fincan demlenmiş kahveye kıyasla çok daha yüksek düzeyde kafein içeren kahve içeceklerini tercih edebilirler (Bir fincan demlenmiş kahvedeki kafein miktarı yaklaşık 100 mg'dır).

Kafeinin uyarıcı etkilerinin çoğu, kimyasal haberci adenozin üzerindeki etkisinden kaynaklanmaktadır . Adenozin sinir hücrelerinden salınır ve vücuttaki spesifik reseptörlere bağlanır. Bu meydana geldiğinde biruykuyu artırıcı etkiye yol açar.
 
Kafein aslında biradenozin reseptör antagonistiYani adenosin reseptörlerini bloke ederek uykuya müdahale eder.
 
Genellikle kahve içmenin bir parçası olan şekerin uykululuk hissini artırabileceğini belirtmekte fayda var.
 
Kafein kullanımı gelecekteki uyku kalitesini çeşitli şekillerde etkiler.
 
Günün erken saatlerinde kafeinin işe yaramayacağına inanabilirsiniz.uykunuzu etkilerAncak bir çalışma, yatmadan hemen önce, 3 saat önce ve hatta 6 saat önce 4 fincan demlenmiş kahvenin (400 mg kafein) toplam uyku süresinin (TST) azalmasına neden olduğunu buldu .

Başka bir çalışma, kahvenin normal uyku döngüsünü etkilediğini, daha fazla kahvenin daha fazla etki yaptığını gösterdi. Yatmadan önce alınan kafein aslında uyku aşamalarının sırasını değiştirdi.
 
Biliyoruz ki stres uykuyu etkileyebilir. İlginç bir şekilde küçük bir çalışma, strese bağlı uyku sorunları riski altında olanların aynı zamanda kafeine daha güçlü tepki verdiğini ortaya koydu. Bu şu anlama geliraşırı stresli olduğunuzda ve kahve içerseniz uyku bozuklukları yaşama olasılığınız daha da artar.
 
Kafein genellikle uyumayı zorlaştırır; kişi kafein alımı nedeniyle uykuya dalmakta veya uykuyu sürdürmekte zorluk yaşıyorsa, bu durum başka faktörlerle de birleşebilir.kesintiye uğrayan faktörlerbeğenmekyatma saatine yakın yemek yemekveya yatak odasında gürültü veya ışık. Başka bir deyişle, bir kez uyandığınızda diğerlerine karşı daha duyarlı olursunuz
 
Kafein, bir dizi faktöre bağlı olarak vücutta uzun süre kalmaz. Her gün kahve içenler, her gün kafeinin azalmasının veya yoksunluğunun etkilerini muhtemelen hissedeceklerdir.
 
Düzenli kahve içenlerin sinir sistemlerinde artan sayıda adenosin reseptörü bulunur (Adenozin reseptörlere bağlandığında,uykuyu teşvik eder). Sonuç olarak adenozine karşı duyarlılıkları arttar.

Kahve alımını azaltırlarsa (böylece kafeinin adenozin reseptörlerini bloke etmesini azaltırlar), adenozin fonksiyonu artar ve yorgunluk belirtileri azalır. 

Şeker, eğer kahvenize dahil edilirse, kahve içerken sıklıkla ortaya çıkan gecikmiş yorgunluğa katkıda bulunabilir. İlk başta kan şekerinizin artması nedeniyle kendinizi enerjik ve uyanık hissedebilirsiniz. Ancak pankreasınız gastrointestinal sisteminizdeki şekere insülin salgılayarak tepki verecektir.Kan şekeriniz normal seviyeye dönecektir; bu da başlangıçtaki şeker yüksekliğinin ardından kendinizi halsiz hissetmenize neden olabilir.

Çok fazla vücut sıvısı kaybı veya dehidrasyon , bir takım semptomlara neden olur. Bunlardan biri uykusuzluktur. Her ne kadar kafein hafif bir idrar söktürücü olsa da, yani vücuttan sıvı atılımını arttırsa da, dehidrasyona ve buna bağlı semptomlara yol açması pek olası değildir. Ancak kahve idrara çıkmayı ve tuvalete çıkmayı artırır. Bu durum geceleri meydana geldiğinde, kötü uyku ve ertesi gün uykululuk halinin başka bir nedeni olur.

Mikotoksinler, kahve çekirdekleri de dahil olmak üzere pek çok üründe bulunan bir mantar türüdür. Kahvede mikotoksinlerin varlığı hakkında çok fazla tartışma var. Mikotoksinlere maruz kalmak baş ağrısı, mide-bağırsak sorunları ve yorgunluk gibi küçük semptomlara ve bazı çok ciddi durumlara neden olabilir. Kahve veya diğer kafeinli içecek veya yiyecekleri içerken uykulu hissetmemek için atabileceğiniz bazı adımlar vardır.
 
Yiyecek, içecek ve ilaçlardaki kafein miktarına dikkat edin.
 
İçeceklerde, yiyeceklerde ve ilaçlarda gizli kafeine dikkat edin.
 
Tükettiğiniz kafein miktarını sınırlayın.

Kafeinsiz veya düşük kafeinli içecekleri seçin veya sadece daha fazla su için
 
Yatmadan en az 6 saat önce kafeini bırakın
 
Uykuyu da etkileyebilecek, böylece kafein-uyku-kafein döngüsüne katkıda bulunabilecek, uykuyu engelleyen diğer alışkanlıklara ve uygulamalara dikkat edin.