SAĞLIK
26 Ekim 2024, Cumartesi, 07:00

Küresel güzellik markası Avon, kadınların meme sağlığı konusunda özgüven eksikliğini fark ederek başlattığı The Boob Census Araştırması’nın 2024 sonuçlarını açıkladı.

Avon, 30 yılı aşkın süredir, kadınların en büyük düşmanı meme kanseriyle mücadele ediyor. Dünya genelindeki kadınların kendilerini daha iyi hissetmelerini ve özellikle meme sağlığı konusunda daha fazla bilinçlenmelerini amaçlayan Avon, kişisel bakım rutininin bir parçası olarak kadınların kendi kendine meme muayenesi yapmasının ve düzenli kontrollerin önemini vurguluyor. Şimdiye kadar tüm dünya genelinde meme kanseri ile mücadeleye yönelik 951 milyon doların üzerinde bağışta bulunan Avon, meme kanseri bilincini artırmak için dünya genelinde 180 milyon kişinin bu konuda eğitilmesine yardımcı oldu ve 20 milyon meme taramasını finanse etti. 

Kadınların yüzde 28’i yılda bir kez kontrole gidiyor

The Boob Census Araştırması, önemli sonuçlar ortaya koyarken, bu alandaki çalışmaları sürdürmenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre 2023 yılında kadınların yüzde 47’si meme kanserinin belirtilerini fark etme konusunda kendilerini güvende hissederken, bu oran 2024 yılında yüzde 45’e geriledi. 2023 yılında yapılan araştırmada kadınların yüzde 33’ü yılda bir kez meme kontrolü için bir tıp uzmanına başvururken, bu oran 2024 yılında yüzde 28’e düştü. Ayrıca araştırma; kadınların yüzde 36’sının bir aydan daha kısa süre önce memelerinde değişiklik olup olmadığını kontrol ettiğini de gözler önüne serdi. 35-44 yaş arası kadınlar ise, yüzde 31’lik oranla en sık kontrol yaptıran grup olarak dikkat çekiyor.

Türkiye’de kadınların yüzde 26’sı yıllık meme kontrolü yaptırıyor

The Boob Census Araştırması’na göre, uzmanlar tarafından yapılan yıllık meme kontrolleri ülkeler arasında da farklılık gösteriyor. İtalya'da 2023 yılında meme kontrolü yaptıran kadınların oranı yüzde 35 iken, bu oranın 2024 yılında yüzde 30'a düştüğü tespit edildi. Romanya’da yıllık meme kontrolleri oranı 2023’te yüzde 35 iken, 2024’te yüzde 24’e düşerek, yüzde 11 oranında azaldı. Türkiye’de ise, 2023 yılında kadınların yüzde 29’u yıllık meme kontrolü yaptırırken, bu oran 2024 yılında yüzde 26’ya geriledi.

Tüm bu düşüşlerin yanı sıra, olumlu değişimler de mevcut. Araştırma sonucuna göre, aile öyküsünde meme kanseri bulunan 18-24 yaş arası genç kadınların yaptırdığı genetik mutasyon testlerinin sayısında bir artış yaşandı. Bu oran, 2023 yılında yüzde 20 iken, bu yıl yüzde 27'ye yükseldi. Bu da, genç kadınlar arasında artan farkındalık ve proaktif bir yaklaşımı gösteriyor. 

Düzenli kontroller, erken teşhis için önem arz ediyor

Araştırma sonuçlarına göre; göğsünü hiç kontrol etmediğini belirten kadınların oranı geçen yıl yüzde 13 iken, yüzde 2’lik bir düşüşle bu yıl yüzde 11’e geriledi. Bu, kadınların kendi sağlıklarını daha fazla önemsemeye başladığını ve meme sağlığı konusunda bilinçlerinin arttığını gösteriyor. 2023 yılında, kadınların yüzde 25’i göğüslerini son bir ay içerisinde kontrol ettiklerini belirtirken, bu oran 2024’te yüzde 36’ya yükseldi. Bu artış, kendini düzenli kontrol etmenin erken teşhis sağlayabileceğini ve dolayısıyla kadınların sağlık sonuçlarını iyileştirme açısından önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor.

“Gücün Kontrolünde” sloganıyla meme sağlığı kontrolüne teşvik ediyor

Kadınların yüzde 83'ü düzenli duş veya kişisel bakım rutini olduğunu söylerken, yalnızca yüzde 50’si kişisel bakım rutinlerinde kendi kendine meme muayenesi yaptıklarını ifade ediyor. Kadınların ve yüzde 38'i ise memelerini ne zaman kontrol etmeleri gerektiğinden emin olmadıklarını belirtiyor. Bu da, meme sağlığını kişisek bakım rutinlerine dahil etmek için büyük bir fırsat sunuyor. Tüm kadınları, rutinlerinin temel bir parçası olarak kendi kendine meme kontrolü için muayene yapmaya teşvik eden Avon, “Gücün Kontrolünde” sloganıyla kadınların kişisel bakım rutinlerinde meme kontrolü de yapması gerektiğinin altını çiziyor.  

Meme kanseriyle mücadele için milyonlarca kadının farkındalığını arttıran Avon, gelecek yıllarda da kadınların hayatına dokunmaya devam edecek.