OTOMOTİV
07 Eylül 2024, Cumartesi, 09:00

Dünyanın ve Japonya'nın en tanınmış markaları Toyota, Honda ve Nissan satışlarda büyük düşüş yaşıyor.

Japonya’nın en büyük üç otomobil üreticisi, Çin’deki otomobil satışlarında düşüş yaşıyor.
 
Çin pazarında elektrikli otomobillere yönelik taleplerin artmasıyla birlikte Toyota, Honda ve Nissan satışlarının beklentileri karşılayamadığı belirtildi.
 
Toyota, Honda ve Nissan, Çin’deki Ağustos ayı satışlarında geçtiğimiz yıla göre düşüş bildirdi. Toyota 152 bin 100 araç satarak bir yıl öncesine göre yüzde 13 küçüldü ve yedi aydır düşüş kaydetmeye devam ediyor. Honda ise son yedi ayda yüzde 44’lük düşüşle 56 bin 959 adet araç sattığını açıkladı.
 
Son olarak Nissan, yüzde 24’lük bir düşüş yaşadı ve 49 bin 204 araç sattığını bildirdi. Otomobil endüstrisinin hızla değişmesi, içten yanmalı üreticilerin de strateji değiştirmesine yol açtı. Benzinli araçlara yatırım yapan Japon markaları ise bu süreçte zorluklar yaşıyor.
 
Ayırca küresel yarı iletken kıtlığı nedeniyle büyük zorluk çeken Toyota, Honda ve Nissan; elektrikli otomobil rekabetinde geri planda kaldı. Hibrit araçları benimseyen Japon üreticiler, elektrikli araçlara geçişte daha temkinli yaklaşıyor.

Öte yandan BYD, sadece Ağustos ayında 373 bin 82 hibrit ve elektrikli otomobil satışı gerçekleştirdiğini açıkladı.
 
Buna göre Temmuz ayında kırılan bir önceki rekoru geride bırakmış oldu. Plug-in hibrit araç satışları Ağustos’ta 222 bin adedin üzerine çıkarak şirket için art arda altıncı rekor anlamına geliyor.