YAŞAM
24 Haziran 2024, Pazartesi, 07:00

Her ülkenin sofra kültürü aynı değildir. Seyahat için başka bir ülkeye gidecekseniz, bu bilgileri öğrenmek bir hayli işinize yarayacaktır.

Ortadoğu'da kahve içildikten sonra fincan sallanır. Kahve içtikten sonra fincan sallama geleneği size bir hayli ilginç gelebilir. Bedevi kültürüne sahip olan hemen hemen herkes, kahveniz bitse bile fincanınızı sallamazsanız yani fincanı iki veya üç kez eğmezseniz size sürekli olarak kahve ikram etmeye devam edebilir bu yüzden kahveniz bittikten sonra fincanınızı çalkalamalısınız.
 
Jetonun rengi önemli Brezilya’da et lokantalarında garsonlar, et dilimleriyle dolaşırlar ve yemek siparişi vermek için misafirler jetonları kullanır. Sipariş vermek istediğinizde yakınınızda bir garson varsa masanızda bulunan jetonun yeşil tarafının yukarıda olduğundan emin olmalısınız. Burada önemli olan nokta, daha fazla et istemiyorsanız jetonun kırmızı tarafının çevrili olmasıdır. Yeşil taraf yukarıda kalırsa istemediğiniz kadar et yemek zorunda kalabilirsiniz.
 
Yaşlı biri içecek teklif edilirse geri çevrilmez. Kore’de yaşlı bir kişi size içecek teklif ettiğinde bardağı iki elinizi birden havaya kaldırarak almalısınız. Bunu yapmak Kore kültürünün önemli bir ilkesi olan yaşlılara saygıyı gösterir. Bununla birlikte sofradaki en yaşlı erkek yemeğine başlayana kadar beklemelisiniz ve o kişi yemeğini bitirene kadar masadan ayrılmamalısınız.
 
İtalya'da sakın parmesan istemeyin. İtalya’da pizzaya parmesan koymak günah olarak görülüyor. Ayrıca, İtalya’daki pek çok makarnaya parmesan koyulmaz. Örneğin, Roma’da koyun sütünden yapılan geleneksel peynir pecorino'dur ve birçok klasik makarna tarifinde parmesan yerine bu peynir kullanılıyor, bu sebeple size parmesan teklif edilmediyse tercih etmemelisiniz.
 
Sakın balıkları ters çevirmeyin. Balığın bir tarafını yemeyi bitirdikten sonra ters döndürmeye alışık olsanız da bunu Çin’de yapmamalısınız. Bunun nedeni, Çince’de bir tabir olan 'dao yue' ifadesinin ''kötü şans'' anlamına gelmesidir. Ayrıca, balığı ters çevirmek balıkçı teknesinin alabora olacağını söylemek gibi bir anlama gelebiliyor.
 
Fransızların ekmek geleneği.. Fransa'da yemeğinizle birlikte ekmeği tüketmelisiniz veya yemeğiniz bittiğinde peynir tabağının yanında yiyebilirsiniz.
 
Meksika'da çatal bıçak kullanımına dikkat edin. Meksikalılar çatal ve bıçakla taco yemenin züppece göründüğünü düşünüyor. Onlara göre bu davranış, gümüş çatal bıçak takımıyla hamburger yemeye benziyor. Bu yüzden tacoyu ellerinizle yemelisiniz.
 
Tayland'da elle yemek yemek önemli. Pirinçli bir yemek yerken çatalınızı yalnızca yemeği kaşığınıza doğru itmek için kullanabilirsiniz. Ayrıca, Tayland’ta bazı geleneksel yemekler el ile yenir, bu yemeklerde de çatal kullanmamalısınız. Bunların dışındaki yemeklerde çatal kullanabilirsiniz.
 
Japonya'da sakın bu hataları yapmayın... Yazar Mineko Takane Moreno’ya göre ısırıklar arasında yemek çubukları, masanın kenarına paralel olarak tam önünüzde olmalıdır ve dik şekilde yerleştirilmemelidir. Japonya’da cenaze törenlerinde ölen kişinin yemek çubukları, pirincin içerisine dik olacak şekilde tabutun önüne koyulduğu için bu davranış hoş karşılanmayabilir.

Bu ülkelerde yemek sol elle yenir. Güney Hindistan'da yemek yerken sol elinizle tabağa bile dokunmamalısınız. Bunun sebebi büyük ölçüde sol elin bedensel işlevlerde kullanılması ve kirli olarak kabul edilmesidir. Ayrıca, önemli belgeleri bile sol elinizle uzatmamanız gerektiği düşünülüyor. Kaynak: Budget Travel/Haber 7