KÜLTÜR - SANAT
07 Ekim 2024, Pazartesi, 07:00

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 13. durağı olan İstanbul Kültür Yolu Festivali tüm coşkusuyla dün sona erdi.

Festivalin son gününde Picasso, Andy Warhol, Frida ve Da Vinci gibi dünya sanatına yön veren sanatçıların sergileri olmak üzere festival kapsamında tüm etkinlikler büyük ilgi gördü. Sergilerde uzun kuyruklar oluşurken, konserlere binlerce kişi katıldı.

 

DOSTLUK SİNEMASI ÖDÜLLERI

 

Festival kapsamında sanatseverle buluşan ve bu yıl Filistinli şair Mahmut Derviş anısına düzenlenen “6. Uluslararaıs Dostluk Kısa Film Festivali” ödül töreni AKM’de düzenlendi. Açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Filistin halkına selam göndererek, Filistin sinemasının bir halkın varoluş mücadelesini duyuran gür bir ses olduğunu söyledi.

Festivalde filmi gösterilen yönetmenlerden Darin J. Sallam, Mahmud Derviş'in "Kuşatma Altında" şiirini musiki eşliğinde seslendirdi, televizyon programcısı ve sunucu Serdar Tuncel, Derviş'in "Kelimelerin Arasından Kayıp Gidenler" şiirini, Elif Nuray da "Kimlik" şiirini okudu. 

Festivalin "Dostluk Onur Ödülü", Filistinli yönetmen Michel Khleifi ve Filistin'e dair karikatürleriyle tanınan Hasan Aycın'a takdim edildi.

Festival kapsamında Taksim Camii Kültür Merkezi’nde de Grup Yürüyüş, “Ezgilerle Marşlarla Filistin Direnişine Selam” konseri düzenledi. 

OPERADAN TIYATROYA, FOTOĞRAFTAN ATÖLYEYE ETKINLIKLERE BÜYÜK İLGI

AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen “Uçan Hollandalı” operası İstanbullu sanatseverler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.

Klasik Türk müziğinin başarılı ismi Yaprak Sayar, Grand Pera Emek Sahnesi’nde sevenleriyle buluştu.

Taksim Camii Kültür Merkezi, sanatçı Furkan Ay’ın tambur dinletisine ev sahipliği yaptı.

Üsküdar Tekel Sahnesi’nde İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun “Ebedi Barış”, Mecidiyeköy Büyük Sahne’de ise İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun “Lysistrata” oyunu sahnelendi. “44 Kedi Live” oyunu da Fişekhane’de gerçekleşti.

FOTON Derneği’nin organizasyonuyla amatör ve profesyonel fotoğrafçıların festival süresince çektikleri fotoğrafların değerlendirildiği ve jürisinde Ebru Ceylan, İzzet Keribar, Mürsel Yağcıoğlu, Nurdan Usta, Tahsin Aydoğmuş gibi usta isimlerin olduğu Photomaraton’un kazananları belirlendi.

FOTON Derneği Başkanı Coşkun Aral da dün AKM’de düzenlediği workshopta fotoğraf çekim teknikleriyle ilgili ipuçları verdi.

Fotoğrafçı Ahmet Sel ve Fotomuhabiri Ercan Arslan’ın Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda düzenlenen söyleşide fotoğraf tutkunlarıyla bir araya geldiler.

“Sinemada Anlatının Gücü: Kubilay Tunçer ile Hikaye Anlatıcılığının Derinlikleri” söyleşisi Kalyon Kültür’de gerçekleşti.

Taksim Camii Kültür Merkezi aynı zamanda; “IRCICA Divan Sohbetleri” ve Prof. Dr. Vahdettin Engin’in “Bir Devrin Son Sultanı II.Abdülhamid” söyleşisine ev sahipliği yaparken, bir yandan da  “O, İsmet Özel, Şair, 80 Yaşında” etkinliği kapsamında, ünlü şair İsmet Özel’i ağırladı.

 

Yazar Adem Özköse, “Dünyaya Türkiye'den Bakmak” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

ÇOCUK ETKİNLİKLERİ

Ümraniye Belediyesi önünde kurulan Çocuk Köyü’nde çocuklara yönelik birbirinden eğlenceli etkinlikler, atölyeler, oyunlar ve tiyatrolar düzenlendi. 

Festivalin son gününde çocuklar; gün boyunca birbirinden renkli etkinlikler ile gönüllerince eğlenirken, Gökyüzü Gözlem Etkinlikleriyle de uzaya dair birçok yeni bilgi öğrendiler. Bilim atölyelerine katılan çocuklar, teleskopla gözlem yapma şansı da buldular.

AKM Çocuk Sanat Merkezi ve Çocuk Köyü’nde çocuklar; “Dairesel Hacimler Heykel Atölyesi”, “Dans Atölyesi”, “Salvador Dali Belleğin Azmi Atölyesi”, “Mini Bale Atölyesi”, “Fernando Botero ile Resim Sanatı”, “Yaratıcı Dans Atölyesi”, “Robotik ve Kodlama Atölyesi”, “Ebeveyn-Çocuk Dans Ediyorum Atölyesi”, “Müzik Aleti Yapımı (Marakas) Atölyesi”, “Gece Lambası Yapımı Atölyesi”, “Anadolu Kilim Motifleri Sanat Atölyesi”, “Suluboya Resim Atölyesi” gibi farklı atölyelerde el becerilerini geliştirdiler.

Çocuklar ayrıca; “İpli Kukla Dans Gösterisi” ve çocuk tiyatrosu “Kaptan Pengu ve Arkadaşları” ile eğlenceli saatler yaşadı.