KÜLTÜR - SANAT
01 Ekim 2024, Salı, 11:03

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 13. durağı İstanbul Kültür Yolu Festivali sanatseverleri bir araya getiriyor.

Festivalin üçüncü gününde İstanbul Lale Vakfı tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen “Leonardo Gibi Düşünmek Konferansı”nda sanatseverler rönesans dehası Leonardo Da Vinci’nin dünyasına keşif dolu bir yolculuk yaptı.

Da Vinci'nin çok yönlü dehasına ve dönemine ışık tutan konferans…

İstanbul Lale Müzesi’nde açılan, dünyanın en ünlü ve önemli sanatçı, mucit ve bilim insanlarından biri olan Leonardo Da Vinci'nin eserlerinden oluşan sergi büyük ilgi görüyor. Festival kapsamında İstanbul Lale Vakfı’nca dün AKM’de düzenlenen “Da Vinci Gibi Düşünmek” konferansı da Da Vinci’nin çok yönlü dehasına ve dönemine ışık tuttu. Da Vinci’nin hayatı, eserleri ve yenilikçi fikirlerinin ele alındığı konferansta katılımcılar, “Leonardo da Vinci'nin Hayatı ve El Yazmaları” başlıklı oturumunda akademisyen Stefania Tullio Cataldo ile sanatçının düşünce dünyasını keşfetme fırsatı buldular. “Leonardo’nun İki Başyapıtı: Mona Lisa ve Son Akşam Yemeği” oturumunda Fransa Liege Üniversitesi’nden Laure Fagnart, Leonardo'nun Mona Lisa ve Son Akşam Yemeği eserlerinin arkasındaki sanatsal hikayeyi anlattı.  “Leonardo da Vinci ve Gastronomi” oturumunda sanat tarihçisi Jean-Christophe Hubert, Leonardo'nun gastronomiyle olan bağlantıları ve sanatıyla ilişkisi üzerine ilginç bilgiler paylaştı. “Leonardo da Vinci ve Modern Resim Anlayışının Doğuşu” oturumunda akademisyen Prof. Dr. Marcus Graf,  Leonardo’nun sanata getirdiği yeniliklerin modern resim anlayışına etkileri üzerine etkileyici bilgiler aktardı. “Leonardo’nun Yaşamındaki Ünü ile Günümüzdeki Ününün Kaynaklarının Farklılığı” oturumunda ise konuşmacılar arasında yerini alan ünlü yazar Yalın Alpay Leonardo’nun dönemindeki itibarı ve günümüz dünyasındaki ünü arasındaki farkları ele aldı. 

KONSERLER, DİNLETİLER

Festival kapsamında AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda Anadolu türkülerinin çağdaş bir anlayışla seslendirildiği “Anadolu’nun Ahengi” konseri düzenlendi. Ümit Yılmaz’ın koordinasyonunda gerçekleşen konserde, Seda Düzyol, Sümer Ezgü, Elif Buse Doğan, Cumaali Özkaya sevilen türküleri seslendirdiler.

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde ise İstanbul Kadın Kültür Vakfı tarafından açılan “Sahne Sanatlarında-İz Bırakan Kadınlar-101 Yılın 202 Kadını” sergisinde “Efsane Kadınlardan Efsane Şarkılar” konseri düzenlendi.

Süreyya Operası’nda sahnelenen İstanbul Devlet Opera ve Bale’nin “Öylesine Bir Dinleti” oyunu büyük ilgi çekti.

ZÜLEYLA İLE SINIRSIZ SOHBETLER

Festival kapsamında birbirinden farklı konularda söyleşiler de devam ediyor. AKM Büyük Tiyatro’da Kültür Bakanlığı ses sanatçısı Züleyha Ortak'ın sunumuyla gerçekleşen "Sınırsız Sohbetler" programı Klinik Psikolog ve Yazar Beyhan Budak'ı ağırladı. Söyleşinin ardından Budak, kitaplarını imzaladı.

ÇOCUK ETKİNLİKLERİ

Ümraniye Belediyesi önünde kurulan Çocuk Köyü’nde çocuklara yönelik birbirinden eğlenceli etkinlikler, atölyeler, oyunlar ve tiyatrolar düzenlendi. 

Festivalin üçüncü gününde çocuklar; gün boyunca birbirinden renkli etkinlikler ile gönüllerince eğlenirken, Gökyüzü Gözlem Etkinlikleriyle de uzaya dair bir çok yeni bilgi öğrendiler. Bilim atölyelerine katılan çocuklar, teleskopla gözlem yapma şansı da buldular.

AKM Çocuk Sanat Merkezi ve Rami Kütüphanesi’nde de çocuklara yönelik olarak çini, tekstil tasarım, drama, mum, string art, çanta tasarım, kil, bibliyoterapi atölyeleri düzenlendi.