KÜLTÜR - SANAT
04 Mart 2024, Pazartesi, 06:06

İstanbul Devlet Tiyatrosu bu hafta toplam sekiz oyunla seyirci karşısında olacak.

Haftanın oyunları şöyle: Seneye Bugün, 80 Günde Devr-i Alem, Bir Picasso, Parmak, Bir Nefes Dede Korkut, Çağrılmadan Gelen, Sonbahara Son Güller ve çocuk oyunu Masal Yolu.

Seneye Bugün 

Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda

Bernard Slade'in yazdığı, Celal Kadri Kınoğlu'nun yönettiği ve başrolünü Gerçek Alnıaçık ile paylaştığı Seneye Bugün oyunu bu hafta AKM Tiyatro Salonunda seyirci ile buluşacak. Tiyatro tarihinde yazılmış en güzel romantik komedilerden Seneye Bugün'de bir gece tesadüfen tanışan neşeli kahramanlar George ve Doris'in hikayesi anlatılıyor.

 80 Günde Devr-i Alem

Mecidiyeköy Büyük Sahnede

80 Günde Devr-i Alem, Jules Verne’nin yazıp Mark Brown’un uyarlaması, Başak Othan’ın çevirisi ve Gökhan Kocaoğlu’nun rejisiyle sahneye taşınıyor. Oyunun dekor tasarımı Aytuğ Dereli’ye, kostüm tasarımı Burcu Melek Bozan’a, ışık tasarımı Serhat Akın’a, koreografi Tuğçe Tuna’ya, müzikler ise Oktay Köseoğlu’na ait. Bu keyifli ve eğlenceli oyun bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahnede izlenebilir.

 Bir Picasso 

Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede

Nazi işgali altındaki Fransa’da yaşayan ressam Pablo Picasso ile dönemin Almanya kültür bakanlığı sorumlusu olan Bayan Fischer arasında geçen sorgulamalar-çatışmalar- hesaplaşmaların anlatıldığı Bir Picasso adlı oyun bu hafta Mecidiyeköy Stüdyo Sahne’de olacak.

 Parmak 

Üsküdar Tekel Sahnesinde

Kosovalı yazar Doruntina Başa tarafından 2011 yılında yazılan ve Bilge Emin'in çevirip yönettiği "Batı Balkan Oyun Yazma Yarışması"nda "En İyi Çağdaş Oyun" dalında birincilik kazanan aynı zamanda 2013 yılında, Saraybosna’da düzenlenen Uluslararası MESS Tiyatro Festivali’nde "En İyi Balkan Oyunu" ödülünü alan Parmak oyunu bu hafta Üsküdar Tekel Sahnesinde seyirci ile buluşuyor. Oyunun dekor tasarımını Behlüldane Tor, kostüm tasarımını Nalan Alaylı, ışık tasarımı Önder Ay, dramaturgisini Günay Ertekin, oyun müziklerini Çağrı Beklen, hareket düzenini Ayşegül Erkutay yaparken oyunun asistanı ise Ekin Deniz Görk. Kosova’daki savaşta kaybolmuş insanları işleyen ve bunu kadınların perspektifinden anlatan oyun bu sezon İstanbul Devlet Tiyatrosu Sahnelerinde temsil edilmeye devam edecek.

 Bir Nefes Dede Korkut 

Üsküdar Stüdyo Sahnede

Gökçe Kurt Elitez’in derleyip yönettiği Bir Nefes Dede Korkut, Oğuz Türklerinin bilinen en eski destansı hikâyelerini İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçılarının yorumlarıyla yüz yıllar öncesinden sahneye taşınıyor. Bu keyifli oyunu, bu hafta Üsküdar Stüdyo Sahnede izleyebilirsiniz.
  

Çağrılmadan Gelen 

Garibaldi Sahnesinde

Maurice Maeterlinck'in yazdığı ve bir masanın etrafında yarı karanlıkta oturan bir ailenin akşam dokuzdan gece yarısına kadar geçen sürede yaşadıklarını gözler önüne seren oyunu Lale Ertiş Gençtürk yönetiyor. Maeterlinck'in tekinsiz ve gotik oyununda tüm seyircilerin gerçekle kurdukları bağları sorgulamaları ve aynı zamanda oyun boyunca sezgisel yeni bir deneyim yaşamaları arzulanıyor. Bu keyifli oyunu bu hafta Garibaldi Sahnesinde izleyebilirsiniz.

Sonbahara Son Güller

Süreyya Opera Sahnesinde

11 Eylül 1980 akşamı. Gaziantep’te bir pavyondayız. 1980 askeri darbesine saatler kalmış. Olacaklardan habersiz beş kadın şarkıcı Fitnat, Feyruz, Seniha, Cemile, Lebibe o geceki programlarına hazırlanmakta. Bu sonbahar akşamında olacaklar ve bu sonbaharın getirdiği acılar Özen Yula’nın yazdığı “Sonbahara Son Güller” oyunuyla Süreyya Opera Sahnesinde seyirci karşısına çıkıyor.

1980'in karışık günlerinde Gaziantep’in Ferah Saz’ında beş kadın şarkıcı sıradan bir geceye hazırlanmakta. Fasıl şarkıları, gazinonun renkleri güzel bir eylül gecesi vaat ederken insanlara, gazinodakilerin tümünün hayatında bir dönüm noktası olacak bir gece olduğundan kimsenin haberi yoktur. 80 Eylül'üne beş kadın şarkıcının hayata tutunma çabasından bakan Özen Yula'nın yazıp yönettiği "Sonbahara Son Güller" bu hafta, Süreyya Opera Sahnesinde seyirci karşına çıkıyor. Kalabalık bir oyuncu grubu ve saz heyetinden oluşan "Sonbahara Son Güller"in oyuncu kadrosunda Gözen Müftüoğlu, Mehmet Emrah Hamşioğlu, Nazlı Uğurtaş, Eren Özyalçın, Rami Çakır, Türkü Deyiş Çınar, Merve Çağla Kuru, Damla Polat, Asena Hotamış, Muhammed Yıldız ve Sercan Er yer alıyor. Dekor ve Kostüm Tasarımının Almila Altunsoy'a, Işık Tasarımının Yakup Çartık'a, Korrepetitörlüğünün Türkü Deyiş Çınar'a, Yönetmen Yardımcılığının Nazlı Uğurtaş'a, asistanlıklarının Türkü Deyiş Çınar,  Abdurrahman Merallı ve Sercan Er'e ait olan oyunda müzisyen olarak ise Ercan Yalazan, Bekir Bağcı, Harun Uğur Kaya, Ali Bilen, Yaşar Talha Özkan yer alıyor. Bu sazlı, sözlü, şarkılı, keyifli bu hafta Üsküdar Tekel Sahnesinde seyirci karşısında olacak.

Haftanın Çocuk Oyunu

Masal Yolu Mecidiyeköy Büyük Sahnede

Gökçe Kurt Elitez'in uyarlayıp yönettiği, dünya masallarından anonim eserlerle hazırlanan “Masal Yolu” çocuk oyunu, İstanbul Devlet Tiyatrosu oyuncularının performansıyla bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahne'de seyirci ile buluşuyor. Dekor tasarımını Nur Sinem Mete'nin, kostüm tasarımını Dilek Kaplan'ın, ışık tasarımını Önder Ay'ın, dramaturgisini Günay Ertekin'in, müziklerini Alev Çatıklar'ın, koreografisini Evrim Akyay'ın ve asistanlığını Doruk Ordu'nun üstlendiği bu keyifli çocuk oyununu bu hafta10 Mart Pazar günü saat 13.00'te Mecidiyeköy Büyük Sahne'de izleyebilirsiniz.