EKONOMİ
27 Ağustos 2024, Salı, 17:55

ABD doları, önde gelen rezerv para birimi olmaya devam etse de Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre, küresel döviz rezervlerinde geleneksel olmayan para birimlerine karşı yerini yavaş yavaş kaybediyor.

Brookings Enstitüsü araştırmacılarına göre, doların finansal piyasalardaki lider konumunu zorlayan bazı zorluklar var.

Doların kullanımı son birkaç on yıldır sürekli olarak azaldı. IMF verileri, doların 2024 başında tüm küresel rezervlerin yüzde 59'unu oluşturduğunu gösteriyor. Bu oran 1999'da yüzde 71 idi.

Bu arada, geleneksel olmayan döviz rezervlerinin payı da arttı. Avustralya doları, İsviçre frangı ve Çin yuanı gibi para birimleri, bu yılın başında tüm merkez bankası rezervlerinin yüzde 11'ini oluşturdu. Bu oran da 1999'da yüzde 2 seviyesindeydi.

Not: IMF'nin COFER verileri, Avustralya, Kanada ve İsviçre için döviz rezervlerinin para birimine göre dağılımını Ekim 2012'den, Çin için ise Temmuz 2016'dan öncesini göstermiyor.

Bu düşüş, yatırımcılar arasında doların finansal piyasalardaki lider konumunu kaybedebileceğine dair bazı endişeler uyandırdı. Business Insider'a göre çoğu uzman bunun yakın zamanda gerçekleşmeyeceğini söylese de Brookings Enstitüsü doların baskın statüsünün bazı önemli zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek dört faktöre dikkat çekti.

 

KAYNAK: BUSİNESS INSİDER