SAĞLIK
28 Kasım 2024, Perşembe, 07:00

Son zamanlarda beslenme uzmanları arasında gelişen bilimsel araştırmalarla desteklenen tartışmalar, süt ürünlerine olan bağımlılığımızın daha önce düşünüldüğü kadar önemli olmayabileceğini öne sürüyor.

Mozaffarian, CBS News ile yaptığı son röportajda, "Muhtemelen süt ürünlerinden aldığımız tüm kalsiyum ve D vitaminine ihtiyacımız yok," dedi. " Mozaffarian'a göre, beslenmeye ilişkin bu gelişen anlayış, daha önce günlük tüketimin gerekli bir bileşeni olarak süt ürünlerini vurgulayan diyet yönergelerinde bir değişime yol açtı.

Mozaffarian; "Herhangi bir yiyecek gibi, herhangi bir tek öğeyi beslenmenizden çıkarabilir ve yine de sağlıklı bir diyet oluşturabilir, böylece süt ürünleri tüketmenize gerek kalmaz," diye ekledi.

Bu değişim, süt ürünleriyle ilişkilendirilen birçok besini sağlayabilen takviye edilmiş bitki bazlı alternatiflerin yükselişiyle kısmen tetiklendi. Bununla birlikte, Mozaffarian, peynir çekmecenizi tamamen boşaltmamanız gerektiği konusunda uyarıyor, çünkü süt ürünleri hâlâ benzersiz sağlık faydaları sunmaya devam ediyor.

Süt ürünlerinin sağlıklı bir beslenmedeki rolüne dair değişen anlayış göz önüne alındığında, asıl soru şu: Ne kadar süt ürünü tüketmeliyiz? Mozaffarian’a göre, burada önemli olan ölçülü tüketim. Süt ürünlerinden hoşlanan bireylerin, kardiyo-metabolik faydalar sağlamak için her gün şekersiz bir porsiyon yoğurt ve peynir tüketmeyi hedeflemeleri gerektiğini öneriyor. Bu faydaların, kalsiyum veya D vitamini sağlamaktan ziyade genel sağlığı desteklemekle ilgili olduğunu vurguluyor.

“Yıllarca yağsız veya yarım yağlı süt ürünlerini önerdik, ki bunlar pek lezzetli değil. Ve insanlara şunu söylüyorum: Daha fazla kanıt elde edene kadar, şu anda düşük yağlı veya tam yağlı seçeneklerden hangisini tercih ediyorsanız onu seçin,” dedi Mozaffarian. Uzun yıllardır düşük yağlı süt ürünlerine odaklanılmasına rağmen, son kanıtlar yağ içeriğinin – düşük ya da tam yağlı olması fark etmeksizin – sağlık faydaları üzerinde önemli bir etkisi olmadığını gösteriyor.