YAŞAM
21 Kasım 2021, Pazar, 10:26

Yaşlanmanın en belirgin belirtilerinden biri olarak bilinen saç beyazlamasının başlangıcı kişiden kişiye göre değişebilir. Kimi insanda çok erken yaşlarda çıkarken, kimisinde yaşı ne kadar ilerlemiş olursa olsun çıkmaz. Saçların beyazlamasının birden çok sebebi vardır. İşte o sebepler...

B12 vitamini eksikliği

 Genç yaşta saçların beyazlamasına yol açan en büyük neden, B12 vitamini eksikliğidir. Bu eksiklik ayrıca saçların incelmesine ve dökülmesine de neden olabilir. Bundan korunmak için beslenmenize yumurta, dana eti, ton balığı ve somon gibi yiyecekleri tüketmeniz gerekir. Besinle giderilmeyen eksikliklerde ise doktora danışarak B12'yi takviyesi de kullanabilirsiniz.
Tiroit: Yapılan araştırmalar, tiroit sorunlarının saçları kökten uca etkilediğini ortaya koydu. Saçlarınızda beyazlama, kırılma ya da yağlanma problemi yaşıyorsanız bunun nedeni tiroidinizin yeterince iyi çalışmaması olabilir.

Fazla abur cubur tüketmek

Sağlıklı beslenmemek de saçlarınızın erkenden beyazlamasına yol açabilir. Bu konuda yapılan çeşitli çalışmalar ferritin, kalsiyum, D vitamini, bakır, çinko ve demir eksikliğinin bu soruna yol açabileceğini doğruluyor.

Stresli hayat

 Stresli ve endişeli olmak, saçınızın yenilenmesinden sorumlu olan kök hücreleri etkileyerek saçlarınızda vaktinden önce beyazlamaya yol açar.
Genetik: Beyaz saçlarınız ebeveynlerinizden ya da büyükanne ve büyükbabanızdan size miras kalmış olabilir. Dermatologlara göre, genetik kodlarımız saçlarımızın ne zaman beyazlayacağını belirlemede büyük role sahip. Yani eğer ailenizden birisinin erken yaşta saçları beyazladıysa aynı şeyi sizin yaşama olasılığınız da artıyor.
Kimyasal saç ürünleri: Şampuanlardan saç boyalarına kadar çoğu saç ürünü saç beyazlamasına neden olabilir. Bu ürünlerin içinde bulunan zararlı kimyasallar, melanin seviyesini düşürür ve bu da saçlarınızın doğal rengini kaybetmesine yol açar.

SAÇLARIN ERKEN YAŞTA BEYAZLAMASI NASIL ÖNLENİR?

-Saçlar güneşin zararlı etkilerinden korunmalı 

-Saç maşası ve saç kurutma makinesi gibi yüksek ısıya maruz kalınan makinelerden mümkün olduğunca uzak durulmalı

-Saçları geniş bir saç fırçası kullanarak taranmalı

-Saçlara düzenli olarak hindistan cevizi yağı ile masaj yapın.

-Günlük olarak mutlaka lahana, badem, havuç suyu ve brokoli tüketin.