GÜNDEM
28 Mart 2025, Cuma, 15:04

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, BM Sıfır Atık Günlü Etkinliği'nde, "Dünya beşten büyüktür adil bir dünya mümkün. İklim ve çevre sorununda adil dağılıma ihtiyaç var." açıklamasında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan, New York'taki BM Genel Kurul Salonu'nda 'Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru' temasıyla kutlanacak '30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü Özel Etkinliği'nde konuştu.

Emine Erdoğan'ın açıklaması şu şekilde:

Küresel bir farkındalık halkası oluşuyor. Sıfır Atık Hareketi’ne verdiği güçlü destek için Genel Sekreter Antonio Guterres’e teşekkür etmek istiyorum. BM çevre programına, BM Habitat’a şükranlarımı sunuyorum. Dünyanın tüm sıfır atık gönüllülerine sevgilerimi gönderiyorum. 

Moda ve tekstil sektörünün çevre kirliliğinde çok yüksek bir payı var. Biz de bu yılki kutlamalar için moda ve tekstilde ‘Sıfır Atık’a doğru temasını seçtik. 

İnsanlar hızlı moda trendlerini yakalamak için kazanılması imkansız bir yarışa giriyorlar. Hiçbir fiziksel eskimeye uğramamış kıyafetler zihinlerde bir anda eskiyor ve atığa dönüşüyor. Metropollerde en moda rüzgarlarının iklim değişikliğine bağlı olarak her yıl daha yıkıcı hale gelen fırtınalardan çok da farklı olmadığını söylesek inanıl yalnız olmaz. 

Türkçede atmaya kıyamamak diye çok güzel bir ifade vardır. Eşyaların manevi boyutlarıyla da hayatımızda yer aldığını anlatır. Mesela eskiden kıyafetler akrabalar, komşular, dostlar arasında el değiştirirdi, kullanım süreleri nesillere yayılırdı. Özel bir günde giyilmiş kıyafetler bir anının tarihsel belgeleri haline gelir yadigarlara dönüşürdü. Bir şal sıfır bir annenin boynunu sardı diye önem kazanır, paha biçilemez olurdu. Küçük tadilatlarla bir kıyafete yepyeni bir ruh katmak olağan bir şeydi. Sıfır atık yaşam tarzı normal olandı. Bizim yapmamız gereken yakın bir zamana kadar gündelik hayatımızı şekillendiren bu değerleri ayağa kaldırmaktır. Buradan modacılara bir çağrıda bulunmak istiyorum. Sizler tasarımlarınızla bir duruşu, kimliği inşa ediyorsunuz. Trendleri, beğenileri belirleyen sizlersiniz. Gelin hepimiz için bir milat olsun, hayatınızda yapacağınız küçük değişikliklerin dünyayı değiştirecek büyük gücünden bahsedelim. Giysilerin kullanımlarını 2 katına çıkararak sera gazını azaltabildiğimizi hatırlatalım. Giyim kuşam ile anlamı yeniden buluşturalım. 

Birbirimize olduğu kadar ortak evimiz dünyaya karşı da sorumluluklarımız var. Ne yatık ki iklim krizinden her ülke aynı oranda etkilenmiyor. Sorunda payı olmayan ülkelerin krizi bedelini herkesten fazla ödediğini görüyoruz. Öyle ki hepimizin kültürüne doğal güzelliklerine hayran olduğu yeryüzünün ziyneti bazı ülkeler topyekün yok olmakla karşı karşıya. 

Sürdürülebilir bir geleceğe, tüm ülkelerin eşit ve etkin katılım gösterdiği, kimseyi geride bırakmayan müzakere süreçleriyle ulaşabiliriz. Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın her fırsatta dile getirdiği BM reform önerisi, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında ayrı bir önem kazanıyor. Ben de bu çağrıyı yinelemek istiyorum. Dünya, 5’ten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür.