SAĞLIK
08 Aralık 2021, Çarşamba, 10:19

Diş eti kanamalarının sebebi kolesterol olabilir. Yüksek kolesterol, kalp ve dolaşım hastalıkları geliştirme riski ile karşı karşıya bırakır ve kalp krizi ve felçlere karşı savunmasız hale getirir.

LDL, kan damarlarınızda birikebilen ve kalp krizi riskinizi artıran zararlı kolesteroldür. HDL, kötü kolesterolü kandan uzaklaştıran ve onu güvenli bir şekilde parçalandığı karaciğere ileten sağlıklı bir kolesterol şeklidir. Bilinmeyen ancak büyük bir risk faktörü ağzınızda olabilir. Bir araştırma, daha az diş ve kanayan diş etlerini yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol de dahil olmak üzere bir dizi kardiyovasküler problemle ilişkilendiriyor. Uzmanlar, diş eti hastalıklarının her yıl diş muayenesi ile tedavi edilmesinin kalp hastalığına yakalanma riskini azaltabileceğini söylüyor.

Daha önce araştırmacılar, yetersiz diş hijyeni ve kanayan diş etlerinin kan dolaşımına 700'e kadar farklı bakteri türünün girmesine izin verebileceğini ve bu da kişinin ne kadar zinde ve sağlıklı olduğuna bakılmaksızın kalp krizi riskini artırdığını buldu.

Türünün ilk çalışmasında İsveçli araştırmacılar, bir ilaç denemesinde yer alan kronik koroner kalp hastalığı olan hastaları ve diş sağlıklarını incelediler. Çalışmanın başlangıcında, 39 ülkeden 15.828 çalışma katılımcısı, kalan diş sayılarını ve diş eti kanamalarının sıklığını; hiçbir zaman/nadiren, bazen, sık sık veya her zaman olarak belirledi.

Hastaların yaklaşık yüzde 40'ında 15'ten az diş vardı ve yüzde 16'sında diş yoktu, dörtte biri diş eti kanaması bildirdi. "Kötü" kolesterol, kan şekeri, kan basıncı ve bel çevresi dahil olmak üzere diş sayısı düştükçe diğer kardiyak risk belirteçleri de yükseldi. Kaydedilen diş sayısındaki her düşüş için, çalışma, iltihabı artıran ve arterlerin sertleşmesini destekleyen bir enzimin artan seviyelerini buldu.

PERİODONTİTİS CİDDİ BİR DİŞ ETİ ENFEKSİYONUDUR

Kanayan diş etleri, daha yüksek seviyelerde kötü kolesterol ve kan basıncı ile ilişkilendirildi. Başka bir çalışma, periodontitis ve hiperlipidemi arasındaki ilişkiyi inceledi.

Periodontitis, diş kaybına ve diğer ciddi sağlık komplikasyonlarına yol açabilen ciddi bir diş eti enfeksiyonudur.

Çalışma için, periodontitisli 45 denekte serum lipid seviyeleri ölçülmüş ve yaşı, cinsiyeti ve vücut kitle indeksi (BMI) periodontitis grubuyla eşleşen 45 kontrol ile karşılaştırılmıştır.

Serum lipidleri esasen kolesterol dahil olmak üzere kanda bulunan yağlı maddeler anlamına gelir. Verileri analiz ettikten sonra, periodontitisli grupta LDL kolesterol seviyeleri daha yüksekti. Araştırmacılar, "Bu çalışma, hiperlipideminin periodontal hastalık ile ilişkili olabileceğini gösteriyor."

Ağız ve diş sağlığınızı korumanız hayati önem taşır. Bu, dişlerinizi günde iki kez fırçalayarak, diş ipi kullanarak ve düzenli diş muayenelerine katılarak başarılabilir.

Kötü kolesterolden kaynaklanan kardiyovasküler hastalıklardan kaçınmak için iyi bir diyet ve egzersiz de önemlidir. Koşullarınıza bağlı olarak size kolesterol ile etkileşime giren ilaçlar da verilebilir.