TEKNOLOJİ
19 Temmuz 2024, Cuma, 07:00

2029 yılında devasa bir asteroit "son derece nadir bir doğal olay" olarak Dünya'nın yanından geçecek ve onu izlemek için bir uzay aracı gönderilecek.

99942 Apophis asteroitinin, 13 Nisan 2029'da Dünya'nın yüzeyinden 19.900 mil (32.000 km) mesafeden geçerek "olağanüstü yakın geçişi" yapması bekleniyor.

Avrupa ve Afrika'nın büyük bölümünde ve Asya'nın bazı bölgelerinde yaklaşık 2 milyar kişi, gökyüzü açıksa bunu çıplak gözle görebilecek.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Uzay Güvenliği için Hızlı Apophis Misyonu (Ramses) kapsamındaki hazırlık çalışmaları için fon aldı.

Ramses uzay aracı, Dünya'nın yanından geçmeden önce Apophis'le buluşacak ve yakın geçiş sırasında asteroitin gezegenimizin yerçekimi tarafından nasıl değiştirildiğini incelemek için ona eşlik edecek.

Apophis'in Dünya'yı ıskalayacağı ve gökbilimciler asteroidin önümüzdeki en az 100 yıl boyunca gezegenimize çarpma ihtimalinin olmadığını söylüyorlar.

Gökbilimciler, yaklaşık 375 metre çapında, neredeyse Empire State Binası büyüklüğündeki bu büyüklükteki bir cismin Dünya'ya bu kadar yaklaşmasının her 5.000 ila 10.000 yılda bir gerçekleştiğine inanıyor.

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) Araştırma Direktörü Patrick Michel, "Asteroitler hakkında henüz öğrenmemiz gereken çok şey var, ancak şimdiye kadar onları incelemek için Güneş Sistemi'nin derinliklerine seyahat etmek ve yüzeyleriyle etkileşime girmek için kendimiz deneyler yapmak zorunda kaldık" dedi.