TEKNOLOJİ
14 Mayıs 2024, Salı, 07:00

Dünya'mıza yaklaşan asteroit, çıplak gözle görülebilecek kadar yakın bir mesafeden geçecek.

Apophis, 'potansiyel olarak tehlikeli' olarak bilinirken, bilim dünyasında da büyük heyecan uyandıran bir fenomen haline geldi. Yaklaşık olarak 335 metre genişliğinde olan bu nesne, 13 Nisan 2029'da Dünya'ya son derece yakın bir mesafeden, 32 bin kilometre uzaklıktan geçecek. Bu, çıplak gözle bile gözlemlenebileceği bir yakınlık.

NASA, Apophis'in bu ziyaretini, yakın Dünya asteroitlerini ve genel olarak uzay kayalarını daha iyi anlamak için bir fırsat olarak değerlendirmek istiyor. Apophis, Güneş sisteminin erken dönemlerinde oluştuğundan, içerdiği malzemenin gezegenlerin oluşumuyla ilgili önemli ipuçları taşıdığı düşünülüyor.

Bu amaca ulaşmak için NASA, çeşitli uzay araçlarını Apophis'e yönlendirmeyi planlıyor. Bu araştırmalardan biri, Apophis'in yörüngesine girecek ve asteroitin Dünya'ya doğru seyahat ederken onunla birkaç hafta boyunca kalacak küçük bir uzay aracı konseptini içeriyor. Ancak bu, uzun süre boyunca otonom olarak çalışması gereken bir aracın geliştirilmesi ve uzun mesafelerin aşılması gibi teknik zorluklarla dolu.

Apophis, 17 yıldır Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından 'Potansiyel Olarak Tehlikeli Asteroitler' listesinde yer alıyordu. Bununla birlikte NASA'nın analizlerinde, asteroitin önümüzdeki 100 yıl boyunca Dünya'ya çarpmasının beklenmediği sonucuna varıldı.