SAĞLIK
14 Eylül 2024, Cumartesi, 07:00

İş yerlerinde ve birçok evde neredeyse her daim çay kaynamaktadır.

Çay kimileri için bağımlılıktır. Çay içmeden duramayan insanlar vardır. Çay üretimi olarak Türkiye dünyanın ilk sıralarında olduğu gibi tüketiminde de dünyanın ilk sıralarındaki yerini almıştır. 

Eczacı ve beslenme terapisti Deborah Grayson'a göre, kırmızı et ve yeşil yapraklı sebzeler gibi belirli yiyeceklerle birlikte çay veya kahve içmek, ciddi besin eksiklikleri geliştirme şansınızı artırabilir.

Özellikle bu sıcak içeceklerdeki kimyasalların, vücudun demir emilimini engellediği biliniyor. Demir, vücutta oksijen taşınması, bize enerji ve güçlü bir bağışıklık sistemi sağlamak için hayati önem taşıyan bir mineraldir.

Grayson, yaptığı açıklamada, "Yemeğinizin yanında her zaman çay içerseniz kansız kalabilirsiniz." dedi.

Özellikle adet gören kadınlarda anemi (şiddetli demir eksikliği) riskinin çok yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.

Çay ve kahveyle birlikte tüketilmemesi gereken yiyecekler arasında biftek ve rosto dana eti gibi demir açısından zengin yiyeceklerin yanı sıra ıspanak, brokoli ve kara lahana gibi yeşil sebzeler de yer alıyor.

Yapılan araştırmalarda çay ve kahvede bulunan polifenoller de dahil olmak üzere bazı kimyasalların demir emilimini engelleyebildiği, bu kimyasalların iltihaplanmaya karşı koruyucu olduğu düşünülüyor.