EKONOMİ
23 Ekim 2024, Çarşamba, 07:00

2009 yılından bu yana, etik ilke ve değerlerin korunmasına yönelik kurumsal danışmanlık ve eğitim hizmetleriyle, etik süreçlerin uçtan uca yönetimi konusunda Türkiye’nin önde gelen birçok şirketine danışmanlık hizmeti veren SpeakHub, 2024 yılı 3. çeyrek Kurumsal Etik Trendleri Raporu’nu yayınladı.

Etik bildirim yönetimi ve raporlama hizmetleriyle sektörün lider markası olan SpeakHub, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ilkelerine uyarak, tarafsız ve bağımsız bir şekilde iş etiğine aykırı bildirimleri değerlendirerek objektif şekilde hazırladığı Kurumsal Etik Trendleri Raporu’nu düzenli bir şekilde kamuoyu ile paylaşıyor. Çalışanların bildirimleriyle oluşturulan bu raporla kurumlar, kurum çalışanları ve kurum yöneticilerinde iş etiğiyle ilgili farkındalık ve insan kaynaklarında verimlilik yaratıyor.  

2023 yılında alınan bildirimlerin konu başlıklarında yer alan ayrımcılığın oranı yüzde 16.9’dan 2024 yılında yüzde 31,6’ya yükseldi. 

En çok bildirimde bulunan konu başlıklarının ikinci sırasında yüzde 19,4 ile çalışma saatleri ve izin haklarıyla ilgili haksız uygulamalar bulunuyor. Son olarak çalışanların memnun olmadığı diğer bir konu ise yüzde 17,1 ile çalışan kaynaklı hırsızlık, yolsuzluk, dolandırıcılık, sahtecilik ve hilekarlık olarak raporda yer alıyor. Farklı konulardan yapılan şikayetlerin oranı ise yüzde 31,9 olarak göze çarpıyor. 

En çok bildirim perakende sektöründen geliyor

Rapordaki verilerin sektörel dağılımına bakıldığında en çok bildirim yapan sektörün perakende olduğu göze çarpıyor. İlgili sektörden bildirim yapan çalışanların oranı yüzde 49,1 olarak yer aldı. Perakende sektörünü yüzde 19,0 ile grup şirketler izlerken, bu dönemde en az bildirim yüzde 13,2 ile hızlı tüketim sektöründen yapıldı. Grup şirketlerindeki bildirim oranı ise geçen yıla göre %14 arttı.

2024 yılının üçüncü çeyreğinde yapılan bildirimlerde en çok kullanılan iletişim kanalı yüzde 42,01 ile telefon oldu. Telefon bildirimlerini yüzde 41,74 ile web üzerinden yapılan bildirimler takip ederken; üçüncü sırada yüzde 17,6 ile e-posta bildirimleri yer aldı. 

Bu yılın ilk üçüncü çeyreğinde bildirim yapan çalışanların %46,8’i kimlik bilgilerini açıkça paylaşırken, %53,52’si anonim kalmayı tercih etti.

Adı kurumsal olan ama halen ayrımcılık yapan markalar var. 

SpeakHub Satış ve Müşteri Yönetimi Müdürü Begüm Akçal raporla ilgili yaptığı açıklamada; “Önemli kurumlardan gelen bildirimlerde en çok dile getirilen konular arasında ayrımcılık yer alıyor. İşyerinde nezaketsizlik ve kötü muamele üzerine yaptığımız incelemeler, bu tür durumların mağdurlar, tanıklar ve şirketler üzerinde çeşitli olumsuz etkileri olduğunu ortaya koyuyor.

Kurumlar, sadık ve mutlu çalışanlar istiyorsa, ayrımcılığı ortadan kaldırmayı öncelikli bir hedef haline getirmeli. Aksi takdirde, bu tür sorunlar başka problemleri de beraberinde getirebilir. Çalışanlar, işyerinde ayrımcılık, nezaketsizlik ve kötü muamele gibi konuların nasıl ele alındığını yakından takip ediyor. Bu sorunların çözümü için öncelikle etik süreçlerin doğru şekilde yapılandırılması ve işletilmesi gerekiyor.