GÜNDEM
28 Ocak 2022, Cuma, 13:21

Burdur Gölü'nün kıyı kesimlerindeki köpüklenme meydana geldi. Uzmanlar köpüklenmenin nedenini açıkladı.

Mevsimsel kuraklık tehlikesiyle gündeme gelen Burdur Gölü’nde oluşan köpüklenme dikkatlerden kaçmadı. Su seviyesi son yıllarda yaklaşık 18 metre düşen göl kıyısında köpüklenme gözlemlendi.

Yaklaşık 5 kilometrelik sahil boyunca yoğun köpüklenme oluştuğu görüldü. Her yıl meydana gelen köpüklenme bu yılda gerçekleşirken göle ziyarete gelenler şaşkınlık yaşadı.

Kar yağışıyla ardından gölün köpüklenmesi ise dikkatlerden kaçmadı.

'DOĞAL BİR SÜREÇ'

Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, göl suyundaki yüksek oranda sodyum ve potasyum bulunduğunu vurgulayarak, köpürmelerin doğal bir durum olduğunu belirtti.Köpüklenmenin biyolojik ve kimyasal süreçler sonucunda gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Gülle, “Bitkisel ve hayvansal yağların bazik ortamda suda bulunan sodyum ve potasyum iyonlarıyla tepkimeye girmesiyle sabunlaşma oluşuyor.Bunun sonucunda ortaya çıkan köpükler kıyıda birikiyor. Nadiren kirlilik de köpükleşmede etkili olabilir ama doğal süreçlerle ortaya çıkan bu sabunlaşma veya köpüklenme gölün tüm kıyısında görülebilir " dedi.

Uzmanlar, köpüklenmenin, kış aylarında sudaki bazı bitki ve mikroskobik hayvanların ölmesiyle bunların dokularındaki yağ ve proteinin açığa çıkarak suya karışmasından kaynaklandığını belirtti. Ayrıca göle karışan atık su ile göldeki mevcut kirliliğin de bunda etkili olabileceği kaydedildi.

Gölde en son köpüklenme 16 Aralık 2021'de görülmüştü.