EKONOMİ
18 Ekim 2024, Cuma, 17:05

Dünya gözünü önümüzdeki hafta Rusya’da düzenlenecek BRICS zirvesine çevirdi. Türkiye'nin de aday ülke olarak katılacağı BRICS'de yeni üyelikler değerlendirilecek. BRICS'in küresel ekonomideki payı yüzde 40'lara yaklaşırken, zirvede ortak para biriminin de konuşulması bekleniyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, BRICS'in ekonomik büyüklüğü 29,5 trilyon doları geçiyor. 2028’de dünya satın alma gücünün yüzde 38,6’sını BRICS grubunun oluşturması bekleniyor. 

BRICS 2024 itibarıyla dünya petrol üretiminin yüzde 45’i ve lityum, altın, gümüş, kömür gibi kaynakların büyük çoğunluğuna sahip. Venezuella'nın da üyeliği kabul edilirse petrol rezervinin çoğunluğu BRICS'te olacak.

BRICS ülkeleri dolara alternatik olarak, kendi aralarındaki alışverişlerde ortak bir para birimi kullanmayı değerlendiriliyor.

Rusya'nın ABD ve Avrupa'nın ortak bankacılık sisteminden çıkarılmasının ardından, BRICS  ortak bankacılık ve ödeme sistemlerini de gündeme aldı. Ortak ödeme sistemin hayata geçirilmesi durumunda dünya nüfusunun yarısı bu sistemden yaralanmış olacak.