EKONOMİ
18 Aralık 2024, Çarşamba, 12:33

Bitcoin yeni rekorun ardından 104.182 dolar, Ethereum 3.844 dolar seviyesinden işlem görüyor.

K33 Research’ün verilerine göre Bitcoin ETF’lerinin toplam yönetilen varlık değeri (AUM) 129 milyar doları aşarak ABD altın ETF’lerini geride bıraktı. Bu durum, kurumsal yatırımcıların kripto paralara olan ilgisinin artmaya devam ettiğini gösteriyor. Bloomberg ETF analisti Eric Balchunas’a göre bu rakama spot Bitcoin ETF’lerinin yanı sıra finansal türevlerle Bitcoin performansını izleyen ETF’ler de dahil. Balchunas konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Sadece spot ETF'lere bakıldığında Bitcoin 120 milyar dolara karşılık altın 125 milyar dolar seviyesinde, ancak toplamda Bitcoin ETF’leri altın ETF’lerini geçti." konuyu özetliyor. JPMorgan’a göre, yatırımcılar artan jeopolitik riskler ve yüksek enflasyon endişeleri nedeniyle “devalüasyon ticareti” olarak adlandırılan bir hareketle Bitcoin ve altına yöneliyor. Bitcoin’in altına karşı satın alma gücünü ölçen Bitcoin-altın oranı 16 Aralık’ta yeni bir zirveye ulaştı ve Bitcoin’in fiyatı yeni rekor seviyelere yükseldi.

Bitcoin fonlama oranı, "döngünün sonuna yaklaşıldığına" dair herhangi bir aşırı ısınma belirtisi göstermiyor

Bitcoin'in fonlama oranları, piyasanın henüz aşırı ısınmadığını ve fiyatın döngünün erken aşamalarında henüz en yüksek seviyeye ulaşmadığını gösteriyor. CryptoQuant analisti Avocado, onchain 30 günlük üstel hareketli ortalama (EMA) kullanılarak yapılan analizde geç döngüdeki bir aşırı ısınma belirtisinin görülmediğini belirtti. Bu durum, Bitcoin’in yukarı yönlü hareketinin devam edebileceğine ve daha fazla büyüme için alan olduğuna işaret ediyor. Pseudonymous kripto para yatırımcısı Rekt Capital, Bitcoin’in parabolik döngüsünün henüz başlangıcında olduğunu ve bu döngünün genellikle 300 gün sürdüğünü belirtti. Şu anda yalnızca 41. günün yaşandığını ifade eden Rekt, Bitcoin’in yükseliş trendinin güçlü bir şekilde devam edeceğini öne sürdü. CoinGlass verilerine göre, Bitcoin’in borsalardaki fonlama oranı %0.0084 seviyesinde bulunuyor ve bu oran, piyasanın aşırı alıcı veya satıcı baskısı altında olmadığını gösteriyor. Analistlere göre, 2025 yılında Bitcoin’in fiyat düzeltmeleri kurumsal talep nedeniyle sınırlı kalacak. Analistler, 2025 ortasına kadar Bitcoin fiyatının 145.000 dolara ulaşabileceğini ve elverişli koşullarda 200.000 dolara kadar yükselebileceğini öngörüyor. Artan ticaret hacimleri ve güçlü kurumsal girişler, Bitcoin’in yukarı yönlü ivmesini desteklemeye devam ediyor.

ABD, Kuzey Kore'nin kripto para aklama ağına yaptırım uyguladı

ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (DPRK) adına kripto para aklama faaliyetlerinde bulunan iki kişi ve bir kurumu yaptırım listesine aldı. OFAC’a (Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi) göre, Lu Huaying ve Zhang Jian isimli iki Çin vatandaşı, yaptırım uygulanmış olan Kuzey Koreli banka temsilcisi Sim Hyon Sop’un yönettiği yasa dışı bir ağın parçası olarak kripto para aklama faaliyetlerinde bulundu. İkili, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yer alan ve para aklama ağının temel bir unsuru olduğu iddia edilen Green Alpine Trading isimli bir paravan şirkette çalıştı. Bu şirket de yaptırım listesine eklendi. Açıklamada, Kuzey Kore’nin yasa dışı kitle imha silahları ve balistik füze programlarını finanse etmek için uluslararası finansal sisteme ajanlar ve vekiller aracılığıyla erişim sağladığı ve dolandırıcılık, dijital varlık hırsızlıkları ve kara para aklama gibi faaliyetlerde bulunduğu belirtildi. Lazarus Grubu gibi Kuzey Kore destekli hacker grupları, 2022 yılında Ronin Ethereum yan zincirinden 600 milyon dolarlık kripto para çalınması gibi büyük çaplı hack saldırılarından sorumlu tutuluyor. Ayrıca, Kuzey Koreli hackerların genellikle kendilerini kripto yatırım şirketlerinde işe alım uzmanı veya üst düzey yönetici gibi göstererek, insanları zararlı bağlantılara tıklamaya yönlendirdiği bildirildi. Yonhap Haber Ajansı’na göre, bu tür faaliyetler Kuzey Kore’ye döviz gelirlerinin yaklaşık %50’sini kazandırıyor ve bu gelirlerin büyük kısmı kitle imha silahlarının geliştirilmesinde kullanılıyor.