EKONOMİ
25 Haziran 2024, Salı, 07:42

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), 23 Mayıs'ta spot ether (ETH) borsa yatırım fonlarının (ETF'ler) ticaretine izin veren borsa başvurularını onaylayarak devrim niteliğinde bir adım attı.

Belirli ürünlerin alım satımı için henüz yetki verilmemiş olmasına rağmen, SEC'nin onayı dijital varlıklar alanında önemli bir değişime işaret ediyor. Beklendiği üzere, piyasanın bu onaya tepkisi son derece olumlu oldu. Onayın ardından, dünyanın en büyük blokzincir ekosistemi ve kripto varlık hizmet sağlayıcısı Binance, platformunun tarihindeki en yüksek ETH ticaret aktivitesini gözlemledi.

20 Mayıs'ta Bloomberg ETF analistlerinin, spot ETH ETF onayının olasılığını %25'ten %75'e çıkarması ile birlikte ETH değerinde dikkate değer bir artış gerçekleşti. 20 Mayıs'ta yaklaşık $3.080 seviyesinde olan Ether değeri, onay günü olan 23 Mayıs’ta $3.910 seviyesine yükseldi ve sonraki günlerde $3.950 seviyesinin üzerine tırmandı. Ayrıca, ETH işlem hacimlerinde de bu süreçte önemli bir artış gözlemlendi. CryptoQuant verilerine göre, 20 Mayıs'ta 6.6 milyon olan işlem sayısı, 28 Mayıs'ta %48'lik bir artış ile 9.8 milyona çıktı. Bu artış, Ethereum ağındaki pozitif haberler sonucunda artan katılım ve aktiviteyi yansıtıyor.

Hem bireysel yatırımcılar hem de kurumsal yatırımcılar habere coşkuyla tepki verdi ve Binance, tercih edilen kripto platformu olarak öne çıktı. Özellikle, piyasa emirleri aracılığıyla alım ve satım hacmi arasındaki farkı ölçen Net Piyasa Alıcı Hacmi metriği dramatik bir artış gösterdi. Binance kullanıcıları 20 Mayıs 2024'ten itibaren önemli uzun ETH pozisyonları alırken, tek bir ticaret mumu içinde Piyasa Alıcı Alım Hacmi, Piyasa Alıcı Satım Hacmi’ni $530 milyonla geçti. Bu, Binance'in tarihinde kaydedilen en büyük ETH mumu oldu.

Aynı zamanda bu dönemde Binance'e olan ether girişleri de dikkat çekiciydi. 21 Mayıs'ta, Binance 145.777 ETH net akışı kaydetti. Bu, Mayıs 2023'ten bu yana en yüksek günlük net akış oldu. Bu güçlü akış, sonraki günlerde de devam etti. Önemli olarak, artış sadece bireysel yatırımcılar tarafından değil, aynı zamanda kurumsal yatırımcılar tarafından da gözlemlendi. 19 Mayıs ile 23 Mayıs arasında, Binance'de kurumsal kayıtlar %80 arttı, bu da ether ve kripto varlıkların kurumsal yatırımcılar arasında artan meşrulaşmasını vurguladı.

Binance CEO'su Richard Teng, spot ETH ETF'lerinin onaylanmasını kutlayarak bu gelişmenin önemini vurguladı:

"ETH ETF’lerinin onayı, dijital varlıkların geleneksel çerçeveler içinde artan tanınmasını ve daha geniş kabulünü işaret eden önemli bir gelişmedir, özellikle ABD gibi etkili bir piyasada. Bu onay, zaten aktif olan dijital varlık ETF'leri piyasasına katkıda bulunuyor. Bu son adımın, daha fazla düzenleyici kabulü beraberinde getireceğinden ve ETH, BTC veya diğer varlıklar olsun kriptonun küresel ölçekte daha yaygın benimsenmesinin yolunu açacağından umutluyuz."

Kripto endüstrisi büyümeye devam ederken, Binance, dünya çapında 200 milyondan fazla kullanıcısından gelen artan talebi karşılamak için gerekli olan sağlam altyapıyı inşa etmeye kararlıdır.