DÜNYA
05 Ağustos 2021, Perşembe, 10:20

Belçika İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Sami Mehdi, artan Taliban şiddeti nedeniyle Afgan mülteci akını öncesinde AB “Türkiye Anlaşmasının” Afganları da kapsayacak şekilde genişletilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa yine bir mülteci akını korkusu yaşıyor. Afganistan'da yaşanan göç dalgası, Yunanistan başta olmak üzere Avrupa'yı panikletti. "İnsani dram" bahanesiyle yeniden ayaklanan Avrupa, "Afgan mültecileri ne yapacağız" sorusunu sormaya başladı. Kıta genelinde farklı sesler yükselirken Suriye meselesinde olduğu gibi burada da Türkiye'ye, skandal bir "sorumluluk yükleme" çağrısı yapıldı.

Bakan Mehdi, Türkiye ile AB anlaşmasının Afgan mülteciler şartıyla geliştirilebileceğini ifade etti.

ANLAŞMAYI GENİŞLETME ÖNERİSİ

Bakan Mehdi yeni bir göç dalgası sorununa ilişkin "Diğer AB ülkeleriyle birlikte Avrupa Komisyonu'na bir mektup yazdık. Endişelerimizi dile getirdik ve gelecekte mülteci akınlarıyla başa çıkmak için yeni yönergeler sunulmasını istedik" ifadelerini kullandı.

Bu konunun Avrupa düzeyinde ele alınması gerekecek olsa da, Bakan Mehdi Suriyeli mülteciler için halihazırda mevcut olan “Türkiye Anlaşması”nın Afgan mültecileri de kapsayacak şekilde genişletilmesini öneriyor. 

SKANDAL İFADELER

Flaman medyasına konuşan Mehdi şunları söyledi:

“Önce bu insanlar bölgede hoş karşılanmalı. Bunun için de savaştan kaçan göçmenlere yakın çevrede koruma sağlanması önemlidir. Türkiye'yi Afganlar için güvenli bir üçüncü ülke haline getirmek, göç akışlarını yönetmemize yardımcı olacaktır. Türkiye Anlaşması, Türkiye'ye sığınan ve daha sonra sağlam mülteci statüsü alan Suriyelilere daha iyi koruma sunmamızı sağlıyor. Yeterli korumadan faydalanabilmeleri için bu anlaşmanın Avrupa düzeyinde Afgan mültecilere nasıl genişletilebileceğini araştırmalıyız”

EK ÖDEME DURUMU

Kısa süre önce konuyla ilgili Euronews Türkçe'ye konuşan Avrupa Komisyonu'ndan kaynaklar hali hazırda uzlaşılmış olan 3,5 milyar euroluk yeni göçmen yardımı paketinin sadece Suriyeliler için değil tüm sığınmacıları kapsadığını ve sivil toplum kuruluşlarının bunu proje bazlı olarak Türkiye'deki tüm göçmenler için kullanabileceğini belirtmişti.

Bu nedenle de Afganistan ve komşusu İran için hazırlanan destek paketine Türkiye'nin dahil edilmesi veya Türkiye için ek ödenek çıkarılmasının şimdilik konuşulmadığı aktarılmıştı.

Eğer AB'ye göre yapılan anlaşma hali hazırda Afgan göçmenleri de kapsıyorsa bu durumda Belçikalı bakanın teklifinin hayata geçirilmesi halinde bu sadece ek ödeme yapılması anlamına gelebilir.

TÜRKİYE'DEN ABD'YE AFGANİSTAN TEPKİSİ

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi sonrası bölgede bir misyon yükleme çalışmaları başlatılırken Türkiye'nin göç adresi olarak gösterilmesi Türkiye tarafından da tepkilere yol açtı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun,  ABD'nin bazı Afganların Türkiye dahil üçüncü ülkeler üzerinden ABD'ye göç başvurusu yapabilecekleri açıklamasına ilişkin Bloomberg'e konuştu.

Altun, "ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ABD tarafından fonlanan proje ve kuruluşlarda çalışan bazı Afganistan vatandaşlarına üçüncü ülkelere giderek ABD'den sığınma talebinde bulunma çağrısını derin endişeyle karşılıyoruz. Türkiye kimsenin bekleme odası değildir, olmayacaktır. Bölgemizdeki koşullar ve ülkemizin 4 milyondan fazla sığınmacıya yıllardır ev sahipliği yaptığı düşünüldüğünde, düzensiz göçü özendirecek böyle bir çağrı asla kabul edilemez. Sınır güvenliğimizi muhafaza etmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" dedi.