EKONOMİ
23 Ekim 2024, Çarşamba, 09:02

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Avdagiç, iş dünyasının Schengen vizesinde yaşadığı sorunlar konusunda AB yetkililerini eleştirerek, “Avrupalı diplomatlara diyoruz ki, bizim makina talep eden iş adamımızın, ülkelerinize gelmesine fırsat vermiyorsunuz. Sonra Çin makinası alıyorlar diye Çin’den şikayet ediyorsunuz. Kendinize zarar veriyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

Avdagiç, Avrupa Birliği'nin üst düzey yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde sürekli tekrar eden bir tutumla karşılaştıklarını belirtti. Görüşmelerde, yetkililerin öncelikle vize başvurularındaki artışa yetişemediklerini söylediklerini, ardından da vize alanların geri dönmeyen sayısının arttığını iddia ettiklerini ifade etti.

Ancak bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını kendilerine ilettiklerini vurgulayan Avdagiç, "Siz başvuranlara 1 hafta, 1 ay, 3 ay veya 6 ay gibi kısa süreli vizeler verdiğiniz için, aynı kişiler tekrar başvuru yapmak zorunda kalıyor. Bu nedenle başvuru sayısı artmıyor, yalnızca mükerrer başvurular oluşuyor," dedi.

Avdagiç, AB'nin vize sorununu mülteci meselesine bağlamasının tutarsız ve teknik bir dayanağı olmadığını vurguladı. 

"Mülteci olarak kalma iddiasını öne sürüyorsunuz, ancak kişiye 1 hafta ya da 10 yıllık vize verdiğinizde ne değişiyor? Eğer kalmak istiyorsa, süre ne olursa olsun kalır. Kısa vize vermenizin bu kararı etkilediği gibi bir teknik gerekçe yok," diye belirtti.