EKONOMİ
05 Aralık 2024, Perşembe, 07:00

İş dünyası dönüşüyor ve yakın dönemin iş yapma teknikleri artık yeterli olmuyor.

Aile şirketlerinin Türkiye ekonomisinde derin bir etkisi ve önemi var. Türkiye’deki şirketlerin yaklaşık yüzde 95’i, KOBİ’lerin ise yüzde 99’unu aile şirketleri oluşturuyor. En yüksek ihracat hacmine sahip olan ilk 100 şirketin 58'i de aile şirketi.

Birinci ve ikinci kuşak aile işletmelerini bugünlere taşırken, günümüzde dümene ailenin 3. ya da 4. kuşak temsilcileri geçiyor. Şirketin yönetimini yeni nesil yöneticilere devretme zamanı geldiğinde, gençlerin işletmeyi bir sonraki aşamaya taşıyacak becerilere, değerlere ve vizyona sahip olup olmadığı karşılaşılan en önemli zorlukların başında yer alıyor. Aile işletmeleri geleceğe bakarken, bir sonraki nesli yönetime dahil etmek ve geliştirmek hem aileyi hem de işletmeyi nesiller boyunca sürdürmek için kritik önem taşıyor.

Aile şirketinin devamlılığı önemli

Aile şirketlerinde her kuşağın şirkete katılma, büyüme sürecine tanık olma şekli ve yönetim deneyimi farklılık gösterebiliyor. İlk kuşak çoğunlukla şirketi sıfırdan kuran, işin tüm süreçlerine hâkim olan kişilerden oluşuyor. İkinci kuşak, genellikle şirketin büyümesine tanıklık eden ve kurucu kuşakla birlikte çalışarak deneyim kazanan aile üyelerinden oluşuyor. Ancak üçüncü ve daha sonraki kuşaklar, çoğu zaman daha oturmuş bir yapıya sahip olan bir şirketin başına geçiyor ve bazen iş süreçlerinin doğrudan içinde olmadan yetişiyor. Bu durum, özellikle aile şirketlerinin kurumsallaşma düzeyine bağlı olarak üçüncü kuşaktan sonrakilerin yönetim becerilerinde zorluklar yaşamasına neden olabiliyor.

Ailenin iyi eğitimleri genç nesilleri aile şirketinde önemli sorumluluklar üstlenmeye başlarken genellikle bazı deneyim eksiklikleri yaşıyor. Ayrıca günümüzde Türkiye’de ilk defa dört farklı kuşağın istihdamda bir arada yer alması, küresel krizlerin ve belirsizliklerin artışı, dijitalleşme ile otomasyonun olağanüstü bir hızla gelişmesi gibi faktörlerin etkisiyle daha önceki kuşağın da aşina olmadığı bir iş kültürü ve piyasa şartlarının hâkim olması, aile işinin başına geçen bu genç kuşak yönetim kadrosunun işini daha da zorlaştırıyor. 

Gençler liderlik becerilerini geliştiriyor

Teedo Genel Müdürü Selçuk Aytekin, yeni nesil genç liderlerin öğrenecek çok şeyleri olduğunu belirterek, “Aile şirketleri hızla değişen bir ortamda başarılı olmak istiyorsa yenilikçi, deneyimli donanımlı liderleri bünyelerinde barındırmaları gerekiyor. Gelecek nesil, konusunun uzmanı olmalıdır. Bugün aile şirketlerinin başına geçen birçok genç birey, kurum kültürü ve hafızasını iç kaynaklardan öğrenmeye çalışırken, liderlik, finans, dijital yetkinlikler ve yönetişim eğitimlerini dışarıdan -harici eğitim platformlarından- almaya başladı. Bu gençler, işin mutfağında olan eğitmenlerden yönetimin püf noktalarını öğrenmeye, bu yolla pratik deneyimlerini geliştirmeye yöneliyor” diye konuştu.

Teedo, üçüncü nesil yöneticileri destekliyor 

Beyaz yakalı profesyonellerin kariyerlerine artı katan online eğitim platformu Teedo, Etkin Yöneticilik ve Liderlik Eğitiminden Kurumsal Sürdürülebilirlik Yönetimi Eğitimine, Finansal Yönetim Eğitiminden Bütçe Yönetimi ve Yöneticiler İçin Hukuk Eğitimine kadar birçok farklı başlıkta düzenlediği canlı ve online eğitimlerle genç kuşak yöneticilerin mesleki ve kişisel gelişimlerini destekliyor. 3. kuşak yöneticiler, Teedo bünyesindeki eğitimlere katılarak pek çoğu global şirketlerde C Level yönetici pozisyonunda bulunan eğitimcilerle çalışmanın ayrıcalığını yaşıyor, farklı alanlarda uzmanlık ve deneyim kazanıyor.