KÜLTÜR - SANAT
13 Kasım 2024, Çarşamba, 11:30

Sabancı Üniversitesi Onursal Başkanı Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine hayata geçirilen Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nin 2025 teması “Dönüşen dünya düzeninde değerleri yeniden tasarlamak: Neler korunmalı, neler yeniden değerlendirilmeli ve tanımlanmalı?” kapsamında başvurular alınmaya başlandı. Ödüllere son başvuru tarihi, 15 Ocak 2025.

Sabancı Üniversitesi tarafından düzenlenen ve sosyal bilimler alanında Türkiye’deki ilk uluslararası ödül programı olan Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nde başvuru süreci başladı. Sabancı Üniversitesi Onursal Başkanı Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine hayata geçirilen programın 2025 teması “Dönüşen dünya düzeninde değerleri yeniden tasarlamak: Neler korunmalı, neler yeniden değerlendirilmeli ve tanımlanmalı?” olarak belirlenmişti. Başvurularda, t ema ile bağlantılı makale çalışmaları kabul edilecek. 

Ödül kapsamında başvurular, bağımsız ve uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilecek. 2025 yılı temasına seçkin katkılarda bulunan bir araştırmacıya 25.000 USD’lik Jüri Özel Ödülü verilecek. 45 yaş altı üç araştırmacı ise Makale Ödülleri’nin sahibi olacak. Makale kategorisinde seçilen üç makalenin sahiplerine, 10.000’er USD tutarında ödül takdim edilecek.  

Değerler Geleceğe Nasıl Uyarlanabilir?

Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri, 2025 yılında, belirlenen konu başlığı temelinde; teorik, ampirik ve karşılaştırmalı bakış açılarından ve çeşitli disiplin perspektiflerinden gelen başvuruları teşvik ediyor. Ödül programı, başvuruda bulunanları; bireyleri, toplumları ve kurumları şekillendiren değerleri eleştirel bir şekilde incelemeye ve bunların 21. yüzyılın karmaşıklıklarında yol gösterici olacak ve gelecek nesilleri bilgilendirmek için nasıl korunabileceği, uyarlanabileceği veya yeniden düşünülebileceği konusunda fikirler sunmaya davet ediyor. 

2025 ödül teması, değerlerin; bireysel davranışları, sosyal, ekonomik ve politik normları ve kurumsal uygulamaları şekillendiren rehber ilkeler olarak işlev gördüğünü vurguluyor. Aynı zamanda değerlerin, dönüşen bir dünyada hayati öneme sahip olduğu öne çıkarılıyor. Belirsizlik ve değişim zamanlarında karar alma, öncelikleri belirleme ve karmaşık zorlukları ele alma konusunda ahlaki ve etik bir çerçeve yaratarak istikrarı sağlayan değerler ayrıca; demokrasi, güvenlik, ekonomik düzen ve barış için de yapı taşı niteliğinde. Hızlı değişim ve bozulma, teknolojik ilerleme ve artan küresel bağlantılılık çağında, dünya derin bir dönüşümden geçiyor. Bu gelişmelere paralel bir şekilde, geleneksel olarak bireyleri, grupları, ulusları ve kurumları yönlendiren değerlerin, eleştirel bir yeniden değerlendirmeye ihtiyaç duyup duymadığı konusunda tartışmalar var. Bu bağlamda şu sorular özellikle önemli: Günümüz gerçekleri ışığında, güncel sorunlara cevap vermek ve dünyayı anlamak için çerçeveler sağlamak üzere, geçmişten hangi değerlerin korunması hangilerinin yeniden değerlendirilmesi ve hangi ilkelerin tamamen yeniden tanımlanması gerekiyor? 2025 yılı programında, bu soruları ele alan, farklı bağlam ve tarihi dönemleri kıyaslayan makaleler değerlendirmeye alınacak.